Overig

Mondkapje maken van sok

Story Highlights
  • Mondkapjes in allerlei bijzondere uitvoeringen
  • Gebruik een sok als mondkapje
  • Happy Socks mondkapjes

Hoewel we allemaal graag afscheid nemen van het mondkapje dienen we er rekening mee te houden dat we het mondkapje zeker nog gaan dragen. Nu en in de toekomst. Hoewel het dragen van een mondkapje al aardig ingeburgerd is, vergaten we het ook nog wel eens. Mocht je nou wel sokken dragen en ergens twee elastiekjes hebben, dan is er geen man overboord. Dan maak je gewoon een mondkapje van je sokken.

Sok als mondkapje

Wat hebben we al wat voorbij zien komen sinds het mondkapje verplicht is. Mensen die een sjaal droegen als ware het een mondkapje, mensen die met de mond in de kraag van hun trui een winkel binnen liepen of gewoon een sok voor de mond hielden. De sok als mondkapje zagen we best vaak, maar dan wel zonder elastiekjes. De sok werd dan vooral voor de mond gehouden bij het betreden van een openbare ruimte. Handig was het niet, de meeste winkeliers namen er genoegen mee. Als de mond maar afgedekt was.

Hoe maak je een mondkapje van een sok?

Je kunt al heel erg simpel een mondkapje van een sok maken. Wat je nodig hebt is een sok en twee elastiekjes. Je legt de sok languit neer en bindt aan beide uiteinden van de sok een elastiekje. Je brengt de uiteinden naar elkaar toe en doet he einde van de sok in de opening. Voilà, daar is je mondkapje. Voor de heel korte termijn is dat een prima oplossing, je kunt met sokken en andere materialen echter ook meer solide mondkapjes maken, mondkapjes met een langere levensduur.

DIY: mondkapje

Hoewel je van sokken prima een mondkapje kunt maken, kun je veel beter werken met katoenen T-shirts en antibacteriële kussenslopen, zo is onderzocht. Je kunt nog een extra filter maken middels een papieren zakdoek. Zorg dat je in elk geval voldoende stof hebt om de patroondelen vier keer te kunnen knippen; twee voor de buitenkant, twee voor de voering. Zorg verder dat je elastieken hebt en zoek online een patroon voor een mondkapje. Je speldt het patroon op de dubbelgevouwen stof, en knipt het ruim uit. Je speldt het patroon op de voeringstof en knipt dit vervolgens uit. Je stikt de ronde draad nu van de stof en dan de ronde naad van de voeringstof aan elkaar. Vervolgens doe je dit met de voorkant van de stof en de binnenkant van de voering. Je bent er nog niet, want nu strijk je de naden open bij beide patroonuiteinden van de voering. Je naait dan de stofkant en de voering aan elkaar door ze op elkaar te leggen. Je naait nu de onderkant aan elkaar.

Strijk het mondkapje in vorm

De volgende stap is stof en voering aan de bovenkant aan elkaar stikken. Op die manier kan later tussen de twee lagen eventueel een filter geschoven worden, mocht je dat willen. Je doet nu het kapje binnenstebuiten en je strijkt het nu in vorm. Maak een tunnelzoom in de stoflaag en trek hier het elastiek door. Je maakt het mondkapje op maat door te passen en het elastiek op maat te maken.

Happy Socks mondkapjes
Er zijn de afgelopen periode ontzettend veel mondkapjes op de markt gekomen. Van de snor en mond van Johan Derksen tot mondkapjes van de bekende merken of met bijzondere teksten. Ook gezien: Happy Socks mondkapjes. In precies hetzelfde design als de inmiddels wereldberoemde sokken, gemaakt ook van exact dezelfde materialen die Happy Socks zo populair maakten. De kleuren? Ook hetzelfde en dus herkende je al snel de Happy Socks mondkapjes in het straatbeeld. En zo wist menig ondernemer prima te verdienen aan de verplichting een mondkapje te dragen. En nergens staat ook dat dit verboden is.

Gerelateerde artikelen

Back to top button