BespaartipsFinanciën

Grip op je geld met een digitaal huishoudboekje

Waar blijft toch je geld? Menig Nederlander stelt die vraag rond het einde van de maand. Vaak is dan het geld op, maar de maand nog niet voorbij. Om dat anders te doen is inzicht noodzakelijk . Vraag tien mensen en negen ervan zullen niet zomaar aan kunnen geven waar ze hun geld nou eigenlijk aan besteed hebben. Dat kan anders. Besparen met het digitale huishoudboekje is een prima manier om uiteindelijk meer grip op je financiën te krijgen.

Besparen met het digitale huishoudboekje is niet sexy maar wel effectief

Het klinkt niet echt sexy, maar effectief is het gebruik van een digitaal huishoudboekje wel. Je hebt digitale betaalde versies en gratis versies van het huishoudboekje. Beide zijn prima te gebruiken, al heb je met de betaalde uitvoeringen net even ietsje meer opties. Je wilt het boekje echter juist gebruiken om te bezuinigen, dus kies je voor de gratis versie.

Overal en altijd toegang met de online versie

Als gesproken wordt over een online en een offline versie van het boekje, dan doelt men met de offline versie op een uitvoering die je op je desktop installeert. Je slaat de gegevens dan lokaal op. Online maak je gebruik van een app of log je in op een website en met deze versie heb je overal en altijd toegang tot je huishoudboekje. Uiteraard kun jij je uitgaven ook zelf via Excel bijhouden, een huishuidboekje werkt gemakkelijker en is overzichtelijker. De meeste boekjes delen inkomsten en uitgaven zelf al in bepaalde categorieën in en anders moet je zelf via je digitaal bankieren je je bij- en afschrijvingen in je huishoudboekje zetten.

Inzicht door huishoudboekje

Vergelijk met andere mensen of met de cijfers van het Nibud

Je kunt per categorie (bijvoorbeeld vaste lasten, abonnementen boodschappen) een budget vaststellen dat je niet wilt overschrijden. Wat je ook kunt doen is jouw uitgaven vergelijken met andere mensen. Je kiest zelf met welke groep je wilt gaan vergelijken. Uiteraard ga je als alleenstaande je uitgaven niet vergelijken met een gezin met twee kinderen. Dat is zinloos. Er zijn ook huishoudboekjes die de cijfertjes vergelijken met die van het Nibud. Er wordt dan vooral met gemiddelden gewerkt.

Besparen met het digitale huishoudboekje; pijnpunten komen snel bloot te liggen

Als je je huishoudboekje goed bij houdt dan krijg je inzicht in wat je uitgeeft en komen eventuele pijnpunten bloot te liggen. Van daaruit kun je gaan bezuinigen of besluiten het anders te gaan doen. Het begint echter allemaal met inzicht in je uitgaven. Even terug naar de basis. Van daaruit kun je het wat je uitgaven betreft gemakkelijker over een andere boeg gooien en zie je waar je teveel aan uitgeeft.

Er is een huishoudboekje beschikbaar via onder andere de ASN Bank, BankingTools, CashFlow, Dyme, Gripp app, Het Huishoudboekje, Huishoudkast, Knab, MijnGeldzaken.nl, Penningmeester, Rabobank, Simpel Huishoudboekje en de SNS bank.

Gerelateerde artikelen

Back to top button