Boekhouding

Wanneer kan een zakelijke rekening handig zijn?

Niet iedereen heeft belang bij het openen van een zakelijke rekening. Daarom kan ook niet iedereen een zakelijke rekening openen. Dit soort rekening is enkel mogelijk voor ondernemers, waardoor je een inschrijving bij de Kamer van Koophandel nodig hebt om een zakelijke rekening te kunnen openen.

Waarom moet je een zakelijke rekening openen?

Een zakelijke rekening openen heeft verschillende voordelen en is daarnaast bij sommige banken verplicht indien je een ondernemer bent. De voornaamste reden hiervoor is dat banken willen vermijden dat zakelijke transacties via een privérekening verlopen. Lees dus zeker de voorwaarden van je bank na bij het openen van een rekening.

Voor de belastingdienst is het daarentegen niet verplicht om een zakelijke rekening te hebben wanneer je ondernemer bent. Zij willen enkel inzage in alle administratie. De rekening die gebruikt wordt om je inkomsten en uitgaven te beheren, is voor hen niet van belang.

Een van de voordelen van een zakelijke rekening is dat de limiet hoger ligt dan bij een persoonlijke rekening. Bovendien bieden zakelijke rekeningen ook meer opties voor ondernemingen. Zo kan je een rekening ook koppelen aan het boekhoudpakket van je bedrijf. Op deze manier kan je verschillende administratieve zaken automatiseren.

Welke zakelijke rekening moet je nemen?

Welke zakelijke rekening voor jou het best is, hangt van een aantal factoren af. Wanneer je zelfstandige bent, heb je minder opties nodig dan een grote onderneming. Hoe minder mogelijkheden je nodig hebt, hoe minder een zakelijke rekening kost. De goedkoopste rekening is daarentegen niet altijd de beste of de juiste rekening.  Op www.bank.nl kan je een overzicht terugvinden met de kosten die aan een zakelijke rekening zijn verbonden. Goed vergelijken is dus de boodschap!

Een van de redenen waarom een zakelijke rekening meer kosten met zich meebrengt, is het customer due diligence onderzoek. Hiermee onderzoekt de bank of de rekening die werd geopend niet wordt gebruikt voor illegale praktijken. Dit onderzoek wordt niet gevoerd voor een privé bankrekening. Afhankelijk van de grootte van de onderneming, worden er ook meer transacties gedaan met een zakelijke rekening. Deze transacties worden ook door de bank in rekening gebracht.

Gerelateerde artikelen

Back to top button