Reizen

Navigeer door de opties van motorrijden in Utrecht

Wil jij graag aan je motorrijbewijs in Utrecht beginnen? Maar weet je niet waar je moet beginnen, in dit artikel helpen wij jou verder. Er zijn namelijk verschillende opties mogelijk die je moet overwegen voordat je een beslissing neemt.

Motorrijles in Utrecht 

Om te beginnen is het belangrijk om een rijschool in Utrecht te zoeken die bij je past en waar het goed aanvoelt. Een voorbeeld rijschool in de regio Utrecht is: rijschool van Bemmel. Daar kun je kiezen in het volgen van verschillende motorrijlessen. Er zijn namelijk verschillende motorrijbewijzen waar je uit kunt kiezen, mits je voldoet aan de voorwaarden en leeftijdseisen. 

Welke typen motorrijbewijzen zijn er? 

In Nederland zijn er verschillende categorieën voor motorrijbewijzen: A1, A2 en A. Deze categorieën corresponderen met het vermogen van de motorfietsen die je mag besturen en de bepaalde leeftijdseis waar je aan moet voldoen op het moment van het behalen van het rijbewijs.

  • A1: Dit is het lichtste motorrijbewijs en is bedoeld voor mensen vanaf 18 jaar. Met dit rijbewijs mag je motorfietsen besturen met een maximale cilinderinhoud van 125cc en een maximumvermogen van 11 kW.
  • A2: Dit rijbewijs is voor mensen vanaf 20 jaar oud. Met dit rijbewijs mag je motorfietsen besturen met een vermogen tot maximaal 35 kW. Na twee jaar mag je overstappen naar de zwaarste categorie.
  • A: Dit is het zwaarste motorrijbewijs en is bedoeld voor mensen vanaf 24 jaar of voor mensen die twee jaar in het bezit zijn van een A2-rijbewijs. Met dit rijbewijs mag je onbeperkt zware motorfietsen besturen.

Je kunt ervoor kiezen om rechtstreeks voor een type rijbewijs te gaan, mits je de juiste leeftijd hebt, of stapje voor stapje omhoog te klimmen.

Kan je doorstromen naar een zwaardere categorie?

Nadat je je motorrijbewijs hebt behaald, kun je ervoor kiezen om door te stromen naar een zwaardere categorie. Je moet echter wel voldoen aan de leeftijds- en ervaringsvereisten zoals die zijn vastgesteld door de wetgeving. 

Door middel van het getrapte systeem kun je doorstromen.  Dus, als je in bezit bent van een A1-rijbewijs kun je na 2 jaar examen doen voor een A2 rijbewijs. Je hoeft hiervoor alleen het praktijkexamen verkeersdeelneming (AVD) af te leggen. Wil je het liefst overstappen naar een A rijbewijs dan moet je wel eerst al 2 jaar in bezit zijn van een A2 rijbewijs en minimaal 21 jaar oud zijn. Ook bij deze overstap hoef je alleen het praktijkexamen verkeersdeelneming (AVD) te doen. 

Kortom, bij het starten met motorrijden in Utrecht is het belangrijk om de verschillende opties te overwegen. Bepaal welke het beste past bij je leeftijd, ervaring en toekomstige ambities op de weg.

Gerelateerde artikelen

Back to top button