Wonen

Tips voor het plaatsen van zonnepanelen

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak is een manier van verduurzamen die steeds populairder wordt. Niet alleen wek je dankzij zonnepanelen stroom op die CO2-neutraal is, maar je bespaart ook een hoop geld op je energierekening. Het is een grote investering die zichzelf binnen enkele jaren meer dan terugverdient. In dit artikel geven we je tips over het aanschaffen en plaatsen van zonnepanelen.

Let op je verbruik

Wanneer je zonnepanelen gaat kopen, dan kun je je nogal snel verliezen in het enorme aanbod. Voordat je over kunt gaan tot de aanschaf, moet je weten hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. Dit doe je onder andere door te kijken wat jouw verbruik per jaar is. Dit vind je gemakkelijk terug op de jaarnota van jouw energiemaatschappij. Gebaseerd op dit verbruik, kun je uitrekenen hoeveel zonnepanelen je moet kopen. Vergeet niet om toepassingen zoals een vloerverwarming en een elektrische auto mee te nemen. Deze dingen slurpen aardig wat energie op, wat betekent dat je meer zonnepanelen nodig hebt dan een huishouden zonder dergelijke toepassingen.

Het is verder belangrijk dat je de capaciteit van het zonnepaneel dat je voor ogen hebt weet. Daarnaast moet je de oppervlakte van het dak en de oppervlakte per paneel weten. Houdt hierbij rekening met eventuele obstakels op het dak, zoals dakkapellen en pijpen. 

Vraag je btw terug

Als je in 2023 zonnepanelen laat plaatsen, kun je tot en met het einde van het jaar btw terugvragen. Dit betekent dat je 21% van het aankoopbedrag terugkrijgt van de belastingdienst. Deze regeling is in het leven geroepen door de overheid om de aankoop van zonnepanelen en daarmee het verduurzamen van woningen te stimuleren. 

Ben je ondernemer, groot of klein? Dan zijn er ook voor jou regelingen waardoor je geniet van fiscaal voordeel op je zonnepanelen. Zo kun je gebruikmaken van de Kleinschaligheidsaftrek, waardoor je 28% van investeringskosten kunt aftrekken. De
Energie-investeringsaftrek betreft 50% van de investering; hiervoor moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden, zoals een minimaal piekvermogen van 25kWh en een aansluiting van minder dan 3 x 80 ampère. Dan is er nog de MIA (milieu-investeringsaftrek), die ervoor zorgt dat je tot 36% mag aftrekken van zakelijke zonnepanelen. Het soort zonnepaneel dat je plaatst moet wel op de milieulijst staan, anders mag je geen gebruik maken van dit voordeel. De laatste subsidie die we graag benoemen is de SDE++ subsidie voor grootgebruikers, waarbij je een subsidie krijgt voor de energie die je opwekt of reduceert.

Schakel een professioneel bedrijf in voor de plaatsing

Nu je weet hoe je kunt uitrekenen hoeveel panelen je nodig hebt en van welke fiscale voordelen je kunt genieten, blijft het selecteren van een goed bedrijf over in het proces. Wanneer je ‘zonnepanelen’ intypt op het internet, komen er tal van bedrijven naar boven. Hoe weet je nou wat een professioneel bedrijf is en welke je beter kunt vermijden? Een tip: selecteer op je woonplaats en de nabije omgeving. Dat maakt het filteren van goede, deskundige bedrijven in de buurt een stuk makkelijker. Woon je bijvoorbeeld in Brabant, dan is Zonnepanelen Brabant één van de beste aanbieders in de regio. Zo leveren zij onder andere zonnepanelen in Oud-Gastel, Roosendaal, Bergen op Zoom en Etten-Leur.

Doe je tijdens je zoektocht onderzoek naar de zonnepanelen die het gekozen bedrijf levert. Zo weet je zeker dat je kwaliteit in huis haalt. Daarnaast is het handig wanneer je zonnepanelen koopt bij een bedrijf dat de panelen ook op jouw dak legt. Dat scheelt je een hoop tijd, want zonnepanelen plaatsen is een vak apart. Laat je deze klus opknappen door professionals, dan mag je ervan uitgaan dat de zonnepanelen op de juiste wijze worden gelegd. Daarnaast zal de monteur je uitleggen hoe alles werkt en hoef je dit niet zelf uit te zoeken. 

Nu weet je precies waar je rekening mee moet houden als je zonnepanelen gaat kopen. We hopen dat je snel geniet van het opwekken van groene energie én een lagere rekening aan het eind van de maand!

Gerelateerde artikelen

Back to top button