BespaartipsOverig

Verklaring Omtrent Gedrag aanvragen

Verklaring omtrent goed gedrag aanvragen

Nieuwe baan of wellicht een nieuwe uitdaging in het buitenland, maar zit je met het probleem dat je tussen de drukte van het leven door even niet weet hoe je een VOG moet aanvragen, hoe lang dit kan duren en wil je graag wat tips of informatie? Dan ben je bij het juiste adres.

Wat is een VOG en wanneer heb ik deze nodig?

Een Verklaring omtrent goed gedrag is een verklaring waaruit blijkt dat het justitiële verleden van een persoon of rechtspersoon geen bezwaar zal vormen voor hetgeen waarvoor de VOG is aangevraagd. Een Verklaring omtrent Gedrag is eventueel nodig indien je gaat beginnen aan een nieuwe uitdaging. Denk hierbij aan een ander beroep, voor een visum of om te emigreren. Als je niet weet of je een VOG aanvraag nodig hebt voor je nieuwe werk, is het verstandig om dit even na te vragen bij je werkgever, maar meestal komt de werkgever er zelf al mee, voordat je zelfs bent aangenomen. Voor bepaalde functies, zoals: onderwijzer, taxichauffeur of gastouder, is een VOG wettelijk verplicht. Werkgevers zullen negen van de tien keer ook om een VOG vragen als je in aanraking komt met persoonlijke gegevens van cliënten. Ook als u tijdelijk of als vrijwilliger gaat werken, kan dit nodig zijn. Dit is dus iets om rekening mee te houden.

VOG aanvraag in Amsterdam

Een Verklaring omtrent het Gedrag (VOG) dien je aan te vragen in de gemeente waarin jij woont! Om je VOG in Amsterdam aan te vragen, ga je hiervoor naar een Stadsloket (naar keuze). Hier kan je voor de meeste zaken zo naar binnenlopen, maar je kan ook een afspraak maken. Om een afspraak te maken bij het Stadsloket, kan je contact opnemen met het informatienummer van de gemeente Amsterdam: 14 020.

Je kan je Verklaring omtrent het Gedrag alleen in Amsterdam aanvragen, als je hier woonachtig bent en staat ingeschreven in de Basisregistratie Personen.

Online aanvraag

Daarnaast is het soms ook een optie om je VOG online aan te vragen. Dit kan echter alleen als je werkgever deze mogelijkheid aanbiedt. De organisatie die om jouw VOG vraagt, zet een aanvraag klaar op de website van Dienst Justis. Vervolgens zal je een mail ontvangen van Dienst Justis met een link erin, waar je op kan klikken om de gehele aanvraag voor jouw VOG af te ronden. Belangrijk als werknemer zijnde, is dat je in Nederland ingeschreven moet staan om een online aanvraag af te kunnen ronden.

Wat heb je nodig bij een aanvraag

Belangrijk om te hebben bij het aanvragen van een VOG, is een geldig identiteitsbewijs en een volledig ingevuld aanvraagformulier. Meestal zal je een aanvraagformulier krijgen van degene die erom vraagt. Indien dit niet het geval is, kan je het aanvraagformulier ook downloaden op justis.nl. Let er op, dat je eigen handtekening altijd het origineel is en je niet naar het Stadloket met een kopie of scan gaat.

Kosten VOG

Een VOG kost 41,35 euro. Een online aanvraag is echter goedkoper en zal 33,85 euro kosten. Je betaalt deze kosten bij de aanvraag.

Indien je als vrijwilliger met minderjarigen aan de slag gaat, kan je wellicht een gratis VOG krijgen. De organisatie waarbij je terecht kan, moet hiervoor wel aan een aantal voorwaarden voldoen. De aanvraag dient dan ook online gedaan te worden via Dienst Justis.

Duur VOG

Een VOG wordt toegekend indien je geen strafbare feiten hebt gepleegd. Als dit wel zo is, zal Dienst Justis beoordelen of de strafbare feiten zodanig ernstig zijn, dat een VOG niet kan worden toegekend.

Voordat je je VOG thuis ontvangt, op het adres wat je hebt aangegeven tijdens de aanvraag, kan het twee tot vier weken duren.

Duren twee tot vier weken te lang en wil je weten of je in aanmerking komt voor een spoedaanvraag? Een spoedaanvraag van een VOG kan alleen in sommige gevallen. Dit kan bijvoorbeeld bij: adoptie, werken in het buitenland, benoeming tot gedeputeerde of wethouder en kandidaatstelling voor een functie zoals volksvertegenwoordiger. Dit dien je tijdens je aanvraag bij het Stadsloket te vermelden. Justis kan de VOG vervolgens binnen vijf werkdagen afgeven.

Gerelateerde artikelen

Back to top button