BespaartipsBudgetfood

Wat is de goedkoopste supermarkt?

Als je de goedkoopste boodschappen wilt, dan ga je naar Lidl of Aldi. Albert Heijn daarentegen is veel te duur. Met een beperkt budget loop je daar bij voorkeur met een grote boog omheen.  Dit was en is nog steeds een mening die veel mensen hebben en daar ook krampachtig aan vasthouden. De jaarlijkse test leert echter iets heel anders. Als je bij de AH alleen budgetmerken koopt, ben je per saldo net zo duur uit als bij de Aldi of de Lidl. Bovendien is een andere supermarkt veel goedkoper dan zowel de Lidl als de Aldi. Want de grote winnaar in de strijd om de ‘goedkoopste supermarkt bokaal’ is Dirk van de Broek. En dat is toch best verrassend. Weet je ook meteen waar je moet zijn als je aan budget koken gaat doen.

Op prijs getest met 110 alledaagse producten

Als je de supermarkten zelf moet geloven, geven ze hun producten nog net niet weg. Elke week opnieuw lees je in de folders welke producten nu weer in de aanbieding zijn en in dat licht bezien zou het eigenkijk niets uitmaken waar jij je boodschappen doet. De praktijk is anders. En om dat in beeld te krijgen werd er onderzoek gedaan. In totaal werden 110 producten bij de supermarkten gekocht, Van al die producten verdween de goedkoopste steeds in de winkelwagen. De producten die in de kar belandden waren alledaagse producten.

AH, Lidl en Aldi hebben exact dezelfde score

Om tot een uitslag te komen, werd een bijzonder protocol gehanteerd. 100 staat voor gemiddeld en hoe lager de score onder de 100 punten, hoe goedkoper de supermarkt. Boven de 100 betekent dat je te maken hebt met een duurdere supermarkt.  Winnaar Dirk van de Broek scoorde 90 punten. En dat was de laagste en dus winnende score. Het dichtst in de buurt kwam nog Vomar met 91 punten. Bijzonder; Aldi en Lidl scoorden net als de AH 100 punten, terwijl Jumbo (99), Dekamarkt (96), Deen (97) en Hoogvliet (91/96) onder de gemiddelde score bleven. Dit wil dus niet zeggen dat elk product dat je koopt bij Dirk van de Broek goedkoper is. Het gaat om het gemiddelde.

Voor A-merken betaal je 40 procent meer dan voor budgetmerken

De test leerde ons meer. Zo ben je als je kiest voor A-merken liefst 40 procent duurder uit dan dat je gaat voor de budgetmerken. Wie goedkoop bij de AH  boodschappen wil doen, zoekt het dus in de Euroshoppers. Bij de scores valt die van Hoogvliet op. De score wordt namelijk aangegeven als ergens tussen de 91 en 96. Dat komt omdat er veel prijsverschil bestaat tussen de verschillende winkels van Hoogvliet. Het is bekend dat supermarkten die het alleenrecht in een dorp hebben, duurder zijn als wanneer ze gevestigd zijn in een dorp of stad waar nog veel meer supermarkten gevestigd zijn. Wil je dus graag je boodschappen doen bij Hoogvliet, doe dat dan in een filiaal in een stad of dorp waar meerdere supermarkten gevestigd zijn.

Gerelateerde artikelen

Back to top button