Budget koken: lees snel alle tips!
Voor zo weinig mogelijk geld toch een prima maaltijd koken. Kan dat? En of dat kan! Vaak doe je dit om te besparen, het is voor sommigen mensen ook een soort van sport geworden. Een ding is zeker, op je maaltijd kun je best veel geld besparen. We geven je hier een aantal tips om budget kopen onder de knie te krijgen.
Houd de deksels op de pannen!
Budget koken is ook koken met zo weinig mogelijk energie. Dit kun je al heel snel bewerkstelligen door – hoe simpel- het deksel op de pan te leggen. Zonder deksel verbruik je drie keer zoveel energie als met deksel. Dat heb je snel verdiend in elk geval. Om een heuse budget koker te worden, pleeg je eerst een investering. Want je moet zorgen dat je een diepvries krijgt. Die vul je met vlees- en visproducten, snacks, groenten, frietjes en ijs. Die producten koop je in de aanbieding of als ze bijna over datum zijn. Soms kun je zo wel kortingen krijgen die oplopen tot 50 procent op de producten.
Budget koken: ga naar de markt
Over goedkope producten gesproken, probeer het eens op de markt, bij voorkeur op zaterdag tegen sluitingstijd. Marktkooplui zijn dan vaak bereid een fikse korting op het producten te geven. Op zondag staan ze vaak niet op de markt en moeten ze na de marktdag op zaterdag hun verse producten weggooien.
Begin je eigen moestuin
Uiteraard staat of valt budget koken bij de winkel waar jij je producten koopt. Kies voor een goedkope supermarkt als Lidl en Aldi. Kies bovendien altijd voor het huismerk. A-merken zijn soms wel 40 procent duurder. Heb je de ruimte bij je huis, begin dan een moestuin. In die tuin verbouw je voortaan je eigen groente en fruit. Met een beetje ruimte kun je prima aardappels, wortels, sla, boontjes, bloemkolen, kruiden en peren verbouwen. Eten uit eigen tuin smaakt altijd net iets beter dan wanneer je de producten uit de supermarkt haalt.
Oud brood gooi je nooit weg
Nog iets dat budget koken inhoud geeft is om nooit teveel te koken maar altijd precies genoeg. Gooi sowieso niets weg, maar vries de restjes in. Zorg wel dat je die restanten binnen twee, drie dagen op eet. Over niet weggooien gesproken, oud brood gooi je ook nooit weg. Dat gebruik je bij de wentelteefjes die je maakt of als croutons in de soep. Eet smakelijk!