Financiën

Toegepaste psychologie salaris

Story Highlights
  • Je begint met een startsalaris van iets meer dan 2000 euro
  • Psycholoog verdient meer en geniet een hoger startsalaris
  • Uurloon van iets boven de 15 euro

Na jarenlange studie ga je dan eindelijk aan het werk. Je gaat het dan niet langer hebben over je opgebouwde studieschuld, maar gaat het hebben over je te genieten salaris. Heb je Toegepaste Psychologie gestudeerd? Dan ben je vast benieuwd wat je gaat verdienen. Dat gaan we je hier vertellen.

Je leert mensen coachen, trainen en adviseren

Eerst over toegepaste psychologie, een HBO studie. Tijdens je studie leer je psychologische inzichten toe te passen in veelal praktische situaties. In tegenstelling tot een universitaire studie Psychologie mag jij je na je studie geen psycholoog of wetenschappelijk onderzoeker noemen. De nadruk bij de HBO studie ligt de nadruk veel minder op psychologische problemen, maar meer op gezonde mensen. Toegepaste psychologie is een zeer op de praktijk gerichte studie. Je leert met name hoe mensen op de best mogelijke manier begeleid kunnen worden, hoe je mensen kunt coachen, trainen en adviseren. Je stelt behandelplannen op, observeert mensen en voert behandelingen uit.

Je kunt aan de slag als psycholoog, loopbaanadviseur en maatschappelijk werker

Aanverwante studies aan die van Toegepaste Psychologie zijn WO Algemene Sociale Wetenschappen, HBO Pedagogiek en WO Psychologie. Je kunt na je studie aan de slag als psycholoog, loopbaanadviseur en maatschappelijk werker. Wil je na de studie Toegepaste Psychologie meteen aan het werk, dan begin je met een startsalaris van iets meer dan 2000 euro bruto per maand (2029 euro om precies te zijn). Dat ligt iets onder het gemiddelde dat HBO’ers verdienen als ze gaan werken na hun studie. Dat gemiddelde ligt namelijk op 2160 euro bruto per maand. Nog niet genoeg om meteen in vastgoed te beleggen dus.

Het duurt ongeveer tien maanden voor je een baan gevonden hebt

Het uurloon na afgestudeerd te zijn ligt iets boven de 15 euro, ook iets lager dan het gemiddelde voor HBO’ers na afgestudeerd te zijn. Het duurt gemiddeld ongeveer tien maanden voor je na je studie een passende baan gevonden hebt. Er bestaat dus een groot verschil tussen een toegepast psycholoog en een aan de universiteit afgestudeerde psycholoog, zeker ook wat betreft de honorering. Kijken we naar de psycholoog, dan zien we dat er minimaal  2442,46 euro verdiend wordt en dat er elke maand opnieuw maximaal 5439,78 euro aan salaris betaald wordt. Andere koek dus dan een modaal inkomen.

Onderzoeken menselijke gedrag en mentale processen

Psychologen doen ook ander werk. Zij onderzoeken en bestuderen het menselijke gedrag en mentale processen net als het gedrag van groepen. De kennis van de studie wordt toegepast om persoonlijke, sociale, educatieve en beroepsmatige aanpassingen te bevorderen en te ontwikkelen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button