Overig

Kies voor de juiste sneltest

Story Highlights
  • PCT-test is nog steeds leidend
  • Er komen nog steeds nieuwe sneltesten
  • Al binnen een half uur uitslag

Hoewel de invloed van corona iets minder lijkt te worden zo langzamerhand, koop je steeds meer verschillende testen die duidelijk moeten maken of je al dan niet besmet bent. We gaan hier nader in op de sneltesten en de andere testen die je hiervoor kunt gebruiken.

De PCR-test was de eerste en is de meest betrouwbare test van allemaal

In den beginne was er alleen de PCT-test. Gaandeweg de lijdensweg die corona crisis heette kwamen er echter meer en meer testen beschikbaar. Nog steeds echter geldt de PCR-test voor de beste test die er is. PCR staat voor Polymerase Chain Reaction. Met een wattenstaafje wordt slijm uit de neus en de keel gehaald. Vervolgens wordt het afgenomen materiaal naar het lab gebracht voor nader onderzoek. De PCR-test is een zeer betrouwbare test. De test toont ook kleine hoeveelheden genetisch materiaal van het virus aan.

Er komen steeds meer sneltesten op de markt en het einde is nog lang niet in zicht

Behalve de alom geroemde PCR-test, heb je de keuze uit diverse soorten sneltesten. Een coronatest kopen is geen moeite. Kenmerk is dat de tijd tussen de test en de uitslag korter is dan bij de PCT-test het geval is. Er zijn veel verschillende soorten sneltesten, allemaal werken ze net even anders. Bekende sneltesten zijn de moleculaire sneltesten. Deze testen detecteren, gelijk de PCR-test- genetisch materiaal van het coronavirus. Dat doet het echter met veel minder tussenstappen dan de PCR-test doen.

Bedrijven schoten als paddenstoelen uit de grond

Je kunt ook werken met antigeen sneltesten. Deze testen reageren vooral op de eiwitten van het coronavirus. Precies deze testen worden vooral door de vele commerciële bedrijven aangeboden. Het zal niemand verbazen dat de bedrijven in sneltesten als paddenstoelen uit de grond schoten. Soms is de één z’n dood echt de anders brood.

Sneller kan bijna niet

Nog steeds wordt er achter de schermen gewerkt aan nieuwe sneltesten. De insteek is dat de testen steeds sneller uitslag bieden. Bijzonder te vermelden is de sneltest die de uitgeademde lucht van mensen analyseert en op basis daarvan aan moet geven of je besmet bent of niet. Meest bijzondere sneltest is die van Jennifer Doudna, winnares van de Nobelprijs. Zij maakt gebruik van de CRISPR-technologie, die gecombineerd wordt met een neusholte slab, de camera van de smartphone en een handheld apparaat. Heb je dat bij de hand, dan kun je al binnen een half uur na de test een betrouwbare uitslag tegemoet zien. Sneller kan bijna niet. Snel een sneltest kopen dus.

Gerelateerde artikelen

Back to top button