Overig

Alles wat je moet weten over glasvezel

Spreek je over snel internet? Dan spreek je over glasvezel. Heb ik glasvezel behoort dan ook inmiddels tot één van de meest gestelde vragen online. Maar is glasvezel nu echt wel het antwoord als je op zoek naar een snellere internetverbinding bent? Want hoe werkt het nu precies? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten voordat je op glasvezel internet overstapt.

Is glasvezel echt duurder?

Het is een zeer grote misvatting dat glasvezel veel duurder is dan een traditionele DSL verbinding. Toch denken nog heel veel mensen dat dit het geval is. Tijd om deze misvatting dus voorgoed de wereld uit te helpen. Er zit een kleine kern van waarheid in. Toen glasvezel voor het eerst op de markt verscheen, waren er nog maar zeer weinig huishoudens op het netwerk aangesloten. Op dat moment was het aanbod gewoon heel klein. Dit maakte ook dat de prijs wat hoger was in vergelijking met traditionele verbindingen. Inmiddels zetten providers echter massaal in op glasvezel internet. Naar verwachting zullen bijna alle Nederlandse huishoudens nog voor 2030 aangesloten zijn op het glasvezel netwerk.

Doordat het aanbod steeds meer groeit en tegenwoordig bijna alle netwerken uit glasvezel bestaan, zien we dat de vraag ook weer een stuk lager ligt dan in het begin. Beschik je nu nog over een DSL verbinding? Dan betaal je voor een soortgelijk pakket met glasvezel meestal niet veel meer. Als er toch sprake is van prijsverschil, dan zit dit hem vaak in de extra diensten die worden aangeboden.

Houd er wel rekening mee dat het aanleggen van glasvezel eventueel wel voor flinke kosten kan zorgen.

Betrouwbaarder?

Is glasvezel daadwerkelijk betrouwbaarder dan een DSL verbinding? Die vraag kan positief beantwoord worden. Een DSL verbinding is over het algemeen namelijk veel gevoeliger voor storingen. Dit komt omdat het netwerk uit heel veel verschillende afzonderlijke onderdelen beschikt. Er hoeft maar één kink in de kabel te zitten en er ontstaat een storing of een zwak wifi-signaal. Het glasvezelnetwerk loopt veel vloeiender in elkaar over. Hierdoor zijn ze minder foutgevoelig. Natuurlijk komen problemen bij een glasvezelverbinding ook wel eens voor, maar dit gebeurt een stuk minder dan bij een DSL- of vaste verbinding.

Supersnel internet

De allerbelangrijkste reden om voor glasvezel te kiezen is natuurlijk omdat je simpelweg over supersnel internet wil beschikken. Dit is inderdaad waar glasvezel voor staat. Er kunnen bizarre snelheden worden bereikt. Dit heeft veel voordelen. Zowel voor particulieren als ondernemers die hun productiviteit omhoog zien gaan. Met supersnel internet zal je nooit meer gehinderd worden tijdens het streamen, online gamen of simpelweg het verrichten van werkzaamheden online. Je staat 24/7 in contact met de buitenwereld.

Wist je dat glasvezel internet ook nog eens een veel betere bandbreedte hebt. Het maakt weinig uit hoeveel mensen er tegelijkertijd van het internet gebruikmaken. Ook het internetgedrag van de buren is geen probleem meer. Iedereen beschikt over goed en snel internet. Op elk moment van de dag. Dat is de kracht van glasvezel. 

Gerelateerde artikelen

Back to top button