Wonen

Hoe bespaar je water?

Story Highlights
  • Kraan dicht tijdens tanden poetsen
  • Sproei de tuin eens per week
  • Fles in je spoelbak

Het is allemaal zo vanzelfsprekend. We draaien de kraan open en hebben water. Het water in ons land dat uit de kraan komt, is van prima kwaliteit. Dat mogen we best luxe noemen en daar zouden we zuinig op moeten zijn. Dat zijn we echter niet, want als geen ander is de mens in staat om water te verspillen. We geven je hier enkele handige tips om water te besparen.

Bespaar duizenden liters water door korte te douchen

Laten we het eerst eens over douchen hebben. Voor jouw beeld; als je een minuut minder per dag zou douchen, worden al snel enkele duizenden liters water per jaar besparen. Neem je daarbij ook nog eens een waterbesparende douchekop en je bent echt heel bewust bezig. Nemen we ook meteen het toilet er bij. Heb jij nog een ouderwetse spoelbak zonder een kleine en een grote spoelknop? Leg dan zo snel mogelijk een fles water in de spoelbak. Doe je dat, dan past er simpelweg minder water in de spoelbak en dat levert al een forse besparing van water op.  Ben je iemand die per dag voldoende water drinkt, dan geeft de urine amper een geur af. Ben je thuis, dan kun je om die reden best eens een keer niet doorspoelen. Ook weer een mooie besparing.

Draai de kraan dicht als jij je tanden poetst

Ben jij ook zo iemand die tijdens het tanden poetsen de kraan gewoon aan laat staan. Zonde. Het is een zinloze verspilling van goed leidingwater. Als je twee minuten poetst, laat je zomaar veertig liter water wegspoelen. Draai tijdens het poetsen de kraan dicht.  Je kunt ook meer regenwater gebruiken in plaats van water uit de kraan. De planten in je huis kun je bijvoorbeeld prima water uit de regenton  gebruiken. Een reguliere regenton levert je zomaar eens duizenden liters gratis water op. Behalve voor de planten, kun je er ook prima de ramen mee wassen en hetzelfde geldt voor de auto. Wees ook zuiniger met water in je tuin. Sluit de sproeier dus niet elke dag aan, maar die dat eens per week.  Geef de planten dan een grote hoeveelheid Wist je dat de planten zo ook langere wortels ontwikkelen en het water dieper uit de grond halen?

Stel de toekomst van de planeet veilig

Nog zoiets. Als we warm water uit de kraan halen, dan moet dat water eerst opwarmen,. We wachten even en later het water zo de gootsteen in lopen.  Het is beter het verspilde water gewoon te gebruiken. Je kunt er de waterkoker of de pannen bijvoorbeeld mee vullen bijvoorbeeld.  Wat je ook al veel ziet is dat we onze groenten wassen onder een lopende kraan. Doe dat niet, maar kies voor een laagje water in de wasbak of in een pan met water. De lopende kraan levert veel te veel waterverspilling op namelijk. Het is een simpel verhaal. Door water te besparen draag je bij aan duurzaamheid en stel je de toekomst van de planeet veilig. Dat moet voldoende reden zijn om te stoppen met het verspillen van water.


Gerelateerde artikelen

Back to top button