Bespaartips

Geld besparen? Pluk de vruchten van zonnepanelen!

De energieprijzen liegen er tegenwoordig niet om en het is nog maar de vraag of die tarieven op korte termijn weer gaan dalen. Geen wonder dat veel mensen moeite hebben om maandelijks de rekening op te hoesten. Een goed moment om eens stil te staan bij de financiële voordelen van zonnepanelen. Daar kun je namelijk, zeker op termijn, flink wat geld mee besparen.

Verdienen zichzelf terug

Voordat je een zonnesysteem aanschaft, wil je natuurlijk eerst weten wat het oplevert. Wel, daarvoor is de terugverdientijd van belang. Je rekent ongeveer €3.500 tot €5.000 voor de investering, die je in circa zes tot acht jaar terugverdient. De beste zonnepanelen van tegenwoordig gaan zeker twintig jaar mee, vaak zelfs langer. Daar heb je dus jarenlang plezier van. En met die energieprijzen die almaar blijven stijgen zou het voordeel nog groter uit kunnen vallen dan dat je nu verwacht.

Het aantal zonnepanelen op dak

De werkelijke kosten van een zonnesysteem zijn overigens wel afhankelijk van je type dak en het aantal panelen dat je laat plaatsen. Zo hebben bijvoorbeeld de hellingsgraad en ligging op een bepaalde windrichting invloed op het rendement. Een plat dak is vaak ideaal, want hier kunnen hellingshoek en windrichting nauwkeurig worden afgestemd. Wil je zonnepanelen kopen? Doe dan alvast de Dakscan bij aanbieder Sungevity om een indicatie van de investering te krijgen. Gedegen advies is overigens sowieso belangrijk bij het aanschaffen van zonnepanelen. Veel mensen denken dat het slim is om zoveel mogelijk panelen te leggen, maar dit kun je voor optimaal rendement beter laten afstemmen op het verwachte verbruik.

21% btw terugkrijgen

In de meeste gevallen kun je de 21% btw op zonnepanelen terugvragen bij de Belastingdienst. En dat scheelt je al snel €1.000 op de totale rekening. Mogelijk verdwijnt deze regel, en wordt de btw in 2023 zelfs helemaal afschaft. Hoe dan ook, die 21% kun je uitsparen, wat de keuze voor zonnepanelen financieel gezien alweer een stuk aantrekkelijker maakt.

Extra regelingen bij de gemeente

Neem eens een kijkje op de website van je gemeente. Er is een kans dat ze subsidies bieden aan woningeigenaren en/of huurders die duurzame maatregelen treffen. Energie besparen is immers ook goed voor het milieu en dat draagt bij aan de klimaatdoelstellingen. Je kunt denken aan subsidie op zonnepanelen, isolerende maatregelen, ledverlichting, et cetera. Niet in iedere gemeente is zo’n subsidie overigens beschikbaar, dus daarom is het relevant dit zelf even te checken.

Zonnepanelen bekostigen

Klinkt bovenstaande voor jou als muziek in de oren, maar heb je momenteel het geld niet om die investering te doen? Interessant om te weten is dat je optioneel een groene lening zou kunnen afsluiten. Dit is een specifiek type lening die relatief gunstige voorwaarden heeft, waaronder een aantrekkelijk rentetarief en tussentijds aflossen. Uiteraard verschillen de exacte voorwaarden per aanbieder en het is de moeite waard om te vergelijken. In veel gevallen kom je zelfs met een dergelijke lening onder de streep alsnog voordeliger uit dan wanneer je bij het reguliere energienet zou blijven, ondanks de rente die je moet betalen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button