Overig

Hoe bespaar je energie?

Story Highlights
  • Energiebesparen is niet erg ingewikkeld
  • Kies voor led verlichting
  • Doe iets aan de tocht en isoleer je huis

Energie besparen, dat willen we allemaal. De maandelijkse energierekening is erg hoog en vormt een groot deel van onze maandelijkse vaste lasten. Zonder heel veel moeite kun je zelf al heel erg veel energie besparen. En bespaar je energie, dan bespaar je kosten én spaar je het milieu. Over een win-win situatie gesproken.

Voorkom sluipverbruik

Neem het zogenaamde sluipverbruik. Wist je wel dat elektronische apparatuur gewoon 75 procent van de energie gebruikt alleen al als die in de stand-by stand staat? Brandt er dus nog een lampje van de televisie of een ander apparaat, dan is sprake van sluipverbruik. Alleen de televisie op stand-by laten staan kost je op jaarbasis tussen de 35 en 4o euro. Die de televisie en andere apparaten voortaan dus echt uit. Neme het zeker voor het onzekere en haal gewoon de stekker uit het stopcontact.

Weg met de halogeen- en gloeilampen

Wat je ook helpt besparen is kiezen voor led verlichting. Ook al functioneren de gloei- of halogeenlampen in je huis nog goed, vervang ze toch voor led. Ze zijn wat duurder in aanschaf, dan verdien je echter heel snel terug. Led verlichting is 85 procent zuiniger ten opzichte van de gloeilamp en 75 procent zuiniger dan een halogeenlamp. Bovendien gaat led verlichting negen keer langer mee. Reken maar uit hoeveel je zo kunt besparen.

Kies voor A+++

Wat je zeker moet doen is kiezen voor energiezuinige apparaten. Je kunt het verbruik aflezen van het energielabel. Veel mensen denken dat A+ het zuinigste label is, niets is echter minder waar. Kies voor A+++, dan weet je zeker dat je de zuinigste apparatuur hebt. A+ geldt voor wasmachines en koelkasten als laatste en dus minst zuinige energielabel.

Gebruik tochtstrips tegen tocht

Belangrijk is ook om de kieren en spleten in je huis te dichten. Voel je tocht in je huis? Dan kun je de verwarming een graadje hoger zetten, het is echter beter iets aan de oorzaak van de tocht te doen. Met tochtstrips kun je de tocht bij ramen en deuren al wegnemen. En dat bespaart al heel veel energie. Het isoleren van de woning is natuurlijk een nog betere optie. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor dakisolatie, spouwmuurisolatie en vloerisolatie. Isoleren staat garant voor een flinke energiebesparing.

Slimme thermostaat en energiezuinige douchekop

Ook het werken met een slimme thermostaat is verstandig. Je stelt in wanneer de verwarming aan en uit gaat. Zo vergeet je nooit meer om de verwarming lager te zetten als je weg gaat of naar bed gaat. Ook zo bespaar je heel behoorlijk. En er zijn tegenwoordig echt heel slimme thermostaten op de markt. Wat ook slim is, is het gebruik van een warmtepomp, het alternatief voor een gasketel. Met een warmtepomp verwarm jij je huid, waarbij de warmtepomp die werkt op elektriciteit slim gebruik maakt van de al aanwezige warmte in de bron. Wat zeker ook helpt is minder lang te douchen. Zo bespaar je niet alleen op de waterrekening, omdat je minder warm water gebruik daalt zo ook de maandelijkse energierekening. Een energiezuinige douchekop kan je al helpen besparen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button