Financiën

Best betaalde HBO studies

Story Highlights
  • Technische beroepen hebben de hoogste startsalarissen
  • Theater en Dans: niet meteen een riant salaris
  • Wel snel een baan na de studie Theater en Dans

Na jarenlang gestudeerd te hebben wordt het tijd geld te gaan verdienen, hopelijk heb je al die jaren de juiste keuze gemaakt en kun je als afgestudeerde HBO’er en geniet je meteen van een leuk startsalaris. Want HBO’er of niet, er is nogal wat verschil tussen de salarissen als je dan eindelijk aan de slag gaat. Opvallend; de banen waarbij je meteen heel aardig kunt verdienen, zijn vooral mannenbanen.

Studies in de technische hoek leveren je de beste startsalarissen op

Je moet de banen voor HBO’ers met de hoogste startsalarissen vooral in de technische hoek zoeken. Je kunt het best kiezen voor Elektrotechniek, waar je meteen al een bruto maandsalaris van 2827 euro krijgt overgemaakt en dus niet veroordeeld bent tot de Kringloopwinkel.. En dat is bepaald niet modaal als pas afgestudeerde student. Voertuigentechniek volgt op een mooie tweede plaats met een salaris van 2817 euro, bruto per maand,  ICT neemt de derde plaats in, met een ook al mooi salaris van 2774 bruto. Ook lang niet gek om mee te beginnen natuurlijk. De rest van de top tien bestaan uit Werktuigbouwkunde (2767 euro), Technische Bedrijfskunde (2757), Logistiek, Verkeer en Zeevaart (2748 euro), Vastgoed en Makelaardij (2736 euro), Civiele Techniek (2675 euro), Finance en Control (2600) en International Business (2595). Heb je een van deze studies gevolgd en heb je een baan weten te bemachtigen, dan zit je dus goed. Dan mag je met recht spreken van een zeer goed startsalaris.

Theater en Dans: niet meteen een riant salaris

Er is uiteraard ook een andere kant van de medaille. Je hebt HBO studies waar de beginsalarissen aan de lage kant zijn. Het laagste salaris krijg je als je de studie Theater en Dans gevolgd hebt. Ga je na de studie aan de slag, dan krijg je maandelijks 1773 euro bruto overgemaakt en moet je je toch maar eens verdiepen in budget koken. De studie Logopedie gevolgd en een baan gekregen? Dan word je een bedrag van 1879 euro bruto per maand overgemaakt. Ook een HBO aan de Kunstacademie levert je na de studie niet meteen een topsalaris op: 1902 euro bruto per maand. De studie Theater en Dans dan, ook dan heb je na de studie niet meteen een riant salaris met 1935 euro bruto per maand.

Theater en Dans: wel snel een baan!

Dan nog even over de banenkans. Juist de al genoemde opleiding Theater en Dans bied je de beste perspectieven, want na die studie heb je gemiddeld genomen het snelst een baan. Ook als je vastgoed en makelaardij gedaan hebt zit je goed, net als wanneer je de studie Verpleeg- en Verloskunde met goed gevolg afgelegd hebt.

Gerelateerde artikelen

Back to top button