Tuin

Een houten of composieten schutting, waar kies je voor?

Wil jij graag een schutting gaan plaatsen? Dan is het belangrijk om goed te kijken welk materiaal je hiervoor wilt gaan gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld kiezen tussen een houten of een composieten schutting. Voordat je een weloverwogen keuze kunt maken, moet je goed weten wat de verschillen zijn tussen deze twee materialen. In dit blogbericht vertellen wij je daarom wat de verschillen zijn tussen deze twee schuttingen.

De voordelen van een houten schutting

Een houten schutting zie je in Nederland erg vaak terugkomen. Veel mensen hebben de keuze gemaakt voor een houten schutting. Dit komt in eerste instantie omdat hout een goedkoper materiaal is dan composiet. Daarnaast geeft het hout de tuin een zeer mooie, natuurlijke look. Een ander voordeel van hout is dat het gemakkelijk te bewerken is. Je kunt het hout bijvoorbeeld gemakkelijk in een andere kleur verven. Daarnaast kun je ook makkelijk spijkers in het hout slaan, waardoor je bijvoorbeeld een bloembak op kunt hangen. Tot slot kun je met hout veel kanten op. Je kunt kiezen voor verschillende patronen voor de schutting 

De voordelen van een composieten schutting

Composiet is een mengsel van houtvezels en kunststof. In de meeste fabrieken wordt het mengsel vervaardigd met gerecycled kunststof. Hierdoor is het materiaal direct minder vervuilend dan een compleet houten schutting. Een groot verschil ten opzichte van hout is dat composieten planken allemaal dezelfde kleur en structuur hebben. Bij hout zie je nog verschillen in de planken. Dit maakt een composiet schutting erg goed voor een strakke tuin. Daarnaast heeft composiet een langere levensduur dan een houten schutting. Dit komt doordat kunststof niet vergaat. Ook is het onderhoud van een composieten schutting makkelijker dan een houten schutting. Dit komt omdat hout na verloop van tijd verkleuringen of houtrot kan krijgen. Je kunt een composieten schutting gemakkelijk schoonmaken met een beetje zeep en een borstel. Ook kun je een hogedrukspuit gebruiken voor het schoonmaken van het composiet. Omdat je de schutting niet hoeft te verven, kan de verf ook niet loslaten. Dit is bij hout wel het geval.

Welke schutting kies je?

Zoals je hebt kunnen lezen, hebben beide schuttingen zeker voordelen. Dit maakt je keuze natuurlijk niet makkelijker. In de meeste gevallen wordt er voor een houten schutting gekozen als je graag let op de prijs. Als je echter graag een strakke tuin wilt met een mooi design, dan is de keuze vaak gemaakt voor een composieten schutting. Met beide schuttingen kun je de kleur bepalen en passend maken bij de tuin. Hiervoor hoef je dus niet voor een specifieke schutting te kiezen. Weet jij al welke schutting je in de tuin wilt gaan plaatsen?

Gerelateerde artikelen

Back to top button