Bespaartips

Manieren om energie te besparen

De stijgende gasprijzen zijn inmiddels al flink in de portemonnee te voelen. De verwachting is dat dit de komende tijd niet af gaat nemen. Oftewel: dit is hét moment om maatregelen te treffen om tijdens de herfst en winter op de energierekening te kunnen besparen. Hoe je dat doet? In dit artikel zetten we de beste manieren voor je op een rij!

1. Zonnepanelen aanschaffen

Als je niet (volledig) afhankelijk bent van gas voor het verwarmen van je woning, zul je een hoop energiekosten kunnen besparen. Zonnepanelen bieden in dat geval de uitkomst. Immers geldt: ‘voor niets komt de zon op!’ Zonnepanelen zijn in eerste instantie een behoorlijke investering, maar deze heb je gemiddeld binnen 10 jaar terugverdiend. Aangezien zonnepanelen van kwaliteitsmerken als Solarwatt een levensduur hebben van gemiddeld 25 jaar, betekent dat zo’n 15 jaar ‘gratis’ energie.

2. Isoleren

Om te voorkomen dat er onnodig warmte (en dus gas en/of energie) verloren gaat, is het belangrijk om jouw woning zo goed mogelijk te isoleren. Dit hoeft niet ingewikkeld en duur te zijn; je koopt isolatiemateriaal in vrijwel iedere bouwmarkt of doe-het-zelf-zaak.

Simpele voorbeelden zijn:

  • Het plaatsen van tochtstrips langs deuren, ramen en kieren
  • Radiatorfolie op de muur achter de radiator plakken 
  • Gordijnen dichtdoen als het buiten koud is (en deze niet voor de radiatoren hangen)

3. Thermostaat omlaag

De thermostaat één of twee graden lager zetten dan je gewend bent, kan een wereld van verschil maken. En dat terwijl je het in huis nog steeds comfortabel warm kunt hebben. Per graad minder, kun je tot wel 7 procent besparen op je energierekening. Wil je het echt goed aanpakken? Zet de thermostaat dan niet hoger dan 18 graden en trek als je het fris hebt een warme trui aan!

4. Korter douchen

Het verwarmen van ons douchewater kost behoorlijk veel gas. Korter en een beetje kouder douchen is dan ook een bijzonder effectieve manier om te besparen op de energierekening. Eén minuut korter douchen per dag, kan al enkele tientjes per jaar schelen. Gebruik je een standaard douchekop? Met een waterbesparende douchekop verbruik je 20% minder water (en dus gas).

Gerelateerde artikelen

Back to top button