InterieurWonen

Babykamer inrichten, een handig stappenplan

Een van de leuke voordelen van je zwangerschap is de mogelijkheid die het je biedt om creatief bezig te zijn. Vooral wanneer in de laatste maanden van je zwangerschap je nesteldrang het grootst is, is het goed om deze energie te benutten voor het inrichten van de babykamer. Hoe je dit het best zelf kunt doen, vertellen we je in deze blog.

Het nut van een babykamer

Ja, uit mijn eigen ervaring weet ik dat je haast niet kunt wachten om je baby in je armen te sluiten. Wanneer hij of zij eenmaal geboren is zul je er beslist ook veel moeite mee hebben om uit zijn of haar buurt te zijn. Het idee het in een ruimte achter te laten waar je geen zicht hebt op wat er met je kindje gebeurd tijdens je afwezigheid, kan je doen besluiten om van het in orde maken van de babykamer af te zien. Op je borstkas slaapt het immers lekkerder door en ja, zo weet je zeker dat er niets met hem of haar kan gebeuren.

Toch is het beter om er voor te zorgen dat dit plekje voor je baby op tijd af is. Dit vanwege het feit dat:

– de babykamer de eerste paar maanden ook als kraamkamer dienst kan doen;

– het een plekje wordt waar je je met de baby in kunt terugtrekken zonder gestoord te worden;

– het je kindje zo al vroeg leert om alleen te zijn terwijl het zich ook bewust van wordt dat jullie altijd in de buurt zijn;

– je bij het bewust inrichten van deze ruimte rekening houdt met zijn of haar veiligheid, wat deze plek ongetwijfeld tot een van de veiligste plekken in huis voor je baby zal maken.

Lees daarom gauw verder hoe je een kamer voor dit doel omtovert.

Ons stappenplan

Stap 1

Bepaal de ruimte die je tot een baby annex kraamkamer wilt verbouwen

Het hoeft geen grote kamer te betreffen als het maar ruim genoeg is om er met tenminste twee volwassenen en de baby samen in te vertoeven, nadat je de meubels geplaatst hebt. Ook moet de ruimte gemakkelijk te betreden zijn met en zonder je kindje in je armen.

Stap 2

Controleer de kamer op veiligheid

•           Kijk of de stopcontacten en eventuele kabels buiten handbereik van je baby zullen zijn. Hou er ook gelijk rekening mee dat hij of zij op den duur zal gaan kruipen, staan en lopen waardoor je kindje ook naar hoger aangebrachte kabels kan reiken;

•           controleer of de vloer stabiel is en dat bijvoorbeeld alle planken gaaf zijn;

•           ga na of een eventuele wasbak hoog genoeg is aangebracht en niet lekt;

•           verzeker je ervan dat de ramen en de deur goed sluiten maar dat je ze als volwassene zonder te veel moeite kunt openen;

•           voorkom zoveel mogelijk dat de kamer in de buurt van een trap komt;

•           zorg ten slotte voor een goed werkende verwarmingsinstallatie.

Indien de ruimte deze veiligheidstest kan doorstaan is het tijd om door te gaan naar de volgende stap.

Stap 3

Bepaal de kleur en sfeer voor de kamer

Laat je inspireren door de vele voorbeelden op het internet of door de sekse van je kindje. Verf desgewenst de muren in de kleur met een verf op waterbasis of doe er nieuw behang op. Je kunt deze stap door je partner of iemand anders laten doen zodat je jezelf niet vermoeid. Kies in dat geval ondertussen het meubilair voor de kamer uit waaronder een of meerdere posters voor de kinderkamer. Je kunt ook leuke zelfgemaakte wanddecoraties in de kamer aanbrengen.

Laat nieuwe gordijnen hangen en pas de verlichting eventueel ook aan.

Stap 4

Plaats de meubels en hang de posters op

De belangrijkste items voor een babykamer zijn:

            een bedje of wiegje voor je kindje,

            een gemakkelijke stoel waarop je kunt zitten om het te voeren,

            een commodo waarop je het kunt verschonen en baden,

            en een bed voor jezelf waarop je samen met je kind een dutje kunt doen.

Eigenlijk is een lig zitbank een voordelige en ruimtebesparende optie voor in de babykamer. Indien je ook nog voor legplanken kiest om de meeste spulletjes op te bergen, hou je genoeg ruimte over voor een speelmat. Bekijk daartoe de verschillende vloerkleden kinderkamer van By Baboo. Laat je ook verrassen door de rest van hun kinderkamer accessoires

Stap 5

Check en dubbelcheck alles nog eens

Nu je babykamer af is kun je wellicht niet wachten op de dag dat je het in gebruik mag nemen. Voordat het zo ver is, is het een goede gewoonte om steeds te controleren of alles nog in orde is. Hou daartoe de ruimte zo schoon en luchtig mogelijk; controleer of zich geen muggen mieren en spinnen in bevinden. Slaap af en toe ook in de kamer zodat je ook alvast daaraan kunt wennen. We wensen je veel plezier toe met je kindje.

Gerelateerde artikelen

Back to top button