Huizen met tuinen hebben vaak ook een vijver. In de vijver zitten natuurlijk vissen, maar er komen ook vogels en insecten op af. Er zit dus niet alleen natuur in de vijver, maar die komen er ook op af. Wist je dat je ook een zwemvijver kan maken van je vijver? Speciaal voor jou in dit artikel een stappenplan om zelf een vijver aan te leggen en die om te toveren in een zwemvijver. Omdat je je hem zelf gaat aanleggen bespaar je geld. Van de eerste stap waar je hem gaat aanleggen, wat voor soort vijverfolie je nodig hebt tot aan tot het klaar is.
Stap 1: Het idee uitwerken
Alles begint bij een idee wat wordt uitgewerkt tot wat je wil. Voordat je begint met aanleggen van de vijver moet je onderstaande punten duidelijk hebben:
- Hoe diep wil je dat de zwemvijver wordt?
- Waar wil je de zwemvijver hebben?
- In welke vorm wil je de zwemvijver?
Een zwemvijver bestaat altijd uit twee gedeeltes, een gedeelte waar je kan zwemmen en een moerasgedeelte. Het moerasgedeelte filtert het water en zorgt er voor dat het zwem gedeelte schoon en helder blijft. Het enige diepe is het zwemgedeelte, het moerasgedeelte functioneert eigenlijk alleen als groot filter. Voor de veiligheid en het gebruiksgemak bij onderhoud is het van belang om voor de installaties een aparte ruimte aan te leggen. Het moerasgedeelte moet wel verbonden zijn met de zwemvijver maar hoeft niet direct naast elkaar.
Stap 2 t/m stap 6: Het aanleggen
Als je alles hebt uitgewerkt hoe je het wil hebben, dan kan je van start gaan! Het uitgraven is het minst leuke en meest zware werk, maar tevens ook het belangrijkste. Hou rekening ermee dat alles moet uitgegraven zijn ook het moerasgedeelte en ook als je het op een andere plek wil en wil verbinden door middel van een beekje, alles moet worden uitgegraven. Tevens moet je je zwemvijver beschermen tegen de wortels van de bomen. Hiervoor kan je gebruik maken van een worteldoek, bij Tuinenvijverdirect.nl vind je daarvoor de benodigheden. Je kan hier ook terecht voor een vijverdoek dat is de bodem van de zwemvijver en komt boven de worteldoek.
Stap 7 t/m het is klaar!
Als alles goed is aangelegd dan kunnen er in het moerasgedeelte waterplanten en lavastenen worden neergelegd. Nadat het moerasgedeelte klaar is kan je eventueel vissen toevoegen aan je zwemvijver, maar hou er wel rekening mee dat die er ook in zitten als je gaat zwemmen. Als alles naar wens is kan je gaan zwemmen en optimaal gebruik maken van de zwemvijver!