Budgetfood

Waarom zou je een multivitamine nemen?

Wie gezond eet, krijgt over het algemeen voldoende vitamines en mineralen binnen. Waarom zou je dan toch een multivitamine moeten nemen? We zochten het voor je uit.

Wat is een multivitamine?

Een multivitamine is een voedingssupplement dat naast verschillende vitamines ook diverse mineralen bevat. Soms zijn er ook nog andere stoffen toegevoegd, zoals omega 3-vetzuren.

Wat zijn de voordelen van een multivitamine?

Een belangrijk voordeel van een multivitamine is het feit dat deze verschillende vitamines en mineralen bevat. Hiermee kun je in één keer een mogelijke inadequate inname van verschillende soorten voedingsstoffen aanpakken.

Een ander voordeel is dat je met een multivitamine optimaal gebruik maakt van het versterkende effect dat sommige vitamines en mineralen op elkaar hebben.

Wist je bijvoorbeeld dat magnesium en vitamine D elkaars opname bevorderen? Magnesium is belangrijk voor ons energieniveau en vitamine D voor onze botten en weerstand. Op zijn beurt stimuleert vitamine D de opname van het mineraal calcium, dat cruciaal is voor een sterk beendergestel.

Het is bekend dat onvoldoende inname van calcium en magnesium kan bijdragen aan het ontstaan van botontkalking op latere leeftijd. Ook op jonge leeftijd zijn deze voedingsstoffen echter van belang. 

De laatste jaren horen we steeds vaker dat ziektes als rachitis weer meer voorkomen onder kinderen. Deze aandoening ontstaat door een ernstig vitamine D-tekort. Ook scheurbuik door een langdurig vitamine C-tekort zou de laatste jaren weer de kop opsteken. 

Onderzoekers van de universiteit van Maastricht ontdekten dat maar liefst de helft van de veganisten een vitamine B12-tekort heeft. Als je weet dat deze vitamine samenwerkt met folaat (natuurlijk foliumzuur) en vitamine B6, dan begrijp je dat een B12-tekort een groter effect heeft op de gezondheid dan we in eerste instantie zouden denken. Bovendien zijn al deze vitamines belangrijk voor de opname van het mineraal ijzer.

Hoewel het slikken van een multivitamine geen garantie geeft op het oplossen van tekorten, blijkt uit onderzoek dat het supplement wel degelijk bijdraagt aan het verlagen van het risico op bepaalde aandoeningen door onvoldoende inname van vitamines en mineralen.

Zo toont een langdurig onderzoek onder bijna 15.000 artsen aan dat multivitaminen kunnen bijdragen aan het verminderen van het risico op staar aan de ogen. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat de supplementen eveneens bijdragen aan het behoud van gezonde cellen. 

Hebben multivitaminen dan geen nadelen? Dat bespreken we hieronder.

Mogelijke nadelen

Het belangrijkste nadeel van mulitivitaminen is dat je hiermee meer van een vitamine of mineraal kunt binnenkrijgen dan wordt aanbevolen. Uit onderzoek blijkt echter dat deze overmatige hoeveelheid over het algemeen binnen aanvaardbare marges blijft en geen nadelige gezondheidseffecten heeft.

Slik je naast een multivitamine nog andere supplementen, dan moet je wel even opletten. Als meerdere supplementen dezelfde voedingsstof bevatten, kun je er namelijk al snel veel te veel van binnenkrijgen.

Een ander nadeel is dat je met een multivitamine niet voor alle voedingsstoffen de volledige dagelijkse hoeveelheid binnenkrijgt. Je zou dan namelijk een te grote capsule krijgen om door te slikken. Dit is bijvoorbeeld het geval bij calcium, magnesium en choline. Deze voedingsstoffen zul je dus moeten bijslikken.

Sommige aanbieders van multivitaminen kiezen er om deze reden voor om één of meerdere van deze stoffen weg te laten. Zo kun je met een apart magnesium- of calciumsupplement gemakkelijker zorgen voor de juiste hoeveelheid van deze voedingsstoffen. De meeste supplementen zijn immers afgestemd op de hoeveelheid die je dagelijks nodig hebt.

Waar je voor moet uitkijken zijn multivitaminen met synthetische stoffen. Deze kunnen zorgen voor stapeling in het lichaam. Dat is niet gezond en kan tot klachten leiden. De beste multivitamine bevat vitamines en mineralen in hun natuurlijke, actieve vorm.

Waarom zou je een multivitamine nemen?

Wat betekent dit voor jou?

Uit onderzoek blijkt dat de meeste mensen baat hebben bij een multivitamine als aanvulling op een gezond eetpatroon. Vooral als je veganistisch eet, zwanger bent, borstvoeding geeft of al wat ouder bent, kan een multivitamine een goede keuze zijn. Er bestaan speciale multi’s voor verschillende levensfases, dus kijk even welk product jij nodig hebt.

Ook kinderen in de groei kunnen profiteren van multivitaminen. Voor hen kies je het beste multivitaminen die zijn afgestemd op hun behoefte. Let ook op of de producten vrij zijn van onnodige suiker of andere zoetstoffen. Suikers belasten het lichaam, terwijl multi’s juist bedoeld zijn om bij te dragen aan een goede gezondheid.

Bronnen

Physicians’ Health Study II (PHS II). U.S. National Library of Medicine. Geraadpleegd op 26 oktober 2022.

Hendriks, M. (2018). Helft van de veganisten heeft vitamine B12-tekort. Gezondheidsnet. Geraadpleegd op 26 oktober 2022.

Parry, M. (2016). Poor diet blamed as scurvy reappears in Australia. Independant. Geraadpleegd op 26 oktober 2022.

Matthews-King, A. (2019). Huge increase in ‘Victorian diseases’ including rickets, scurvy and scarlet fever, NHS data reveals. Independent. Geraadpleegd op 26 oktober 2022.

Wallace, T.C. et al. (2019). Multivitamin/Multimineral Supplement Use is Associated with Increased Micronutrient Intakes and Biomarkers and Decreased Prevalence of Inadequacies and Deficiencies in Middle-Aged and Older Adults in the United States. Journal of nutrition in gerontology and geriatrics, 38(4), 307-328.

Blumberg, J.B. et al. (2017).. Impact of Frequency of Multi-Vitamin/Multi-Mineral Supplement Intake on Nutritional Adequacy and Nutrient Deficiencies in U.S. Adults. Nutrients, 9(8), 849.

Gerelateerde artikelen

Back to top button