Bespaartips

Zakelijk leasen voor zzp’er vaak voordeliger

Ben je een zzp’er en wil je graag een auto leasen? Dan heb je de mogelijkheid om te kiezen tussen private en zakelijk leasen. Beide vormen hebben voor- en nadelen. We vertellen je alles over private en zakelijk leasen zodat jij een financieel slimme keuze kunt maken.

De voordelen van autolease

Kies je ervoor om een auto te leasen, dan hoef je geen groot bedrag in één keer neer te leggen voor een nieuwe auto. Je kunt in een splinternieuwe auto rijden zonder dat je daar eerst voor hoeft te sparen. Je betaalt in feite een vast bedrag per maand waarvoor je de auto kunt gebruiken. Je hoeft je ook geen zorgen meer te maken over de autoverzekering of de onderhoudskosten. Al deze kosten zijn bij de prijs inbegrepen. Een groot voordeel van autolease is dan ook dat je niet meer bang hoeft te zijn voor onverwachte kosten. Je sluit een leasecontract af voor een vaste looptijd die kan variëren van 1 tot 5 jaar. Na afloop van het leasecontract lever je de auto weer in, deze wordt dus niet jouw eigendom. Je hebt natuurlijk wel de mogelijkheid om een nieuw leasecontract voor een andere auto af te sluiten, als jouw financiële situatie dat toelaat.

Ben je zzp’er? Dan kan je kiezen tussen private of zakelijke leasen. Zowel bij zakelijk als private lease gelden bovenstaande kenmerken. Zakelijk leasen kent echter nog een aantal extra regels waar je rekening mee moet houden.

Zakelijk een auto leasen

Zakelijk leasen kan fiscaal erg aantrekkelijk zijn. In de eerste plaats kan je de btw die je betaalt aftrekken bij de btw-aangifte. Bovendien vallen alle kosten van de auto onder bedrijfskosten. In de praktijk betekent dit dat je de kosten voor de auto af mag trekken van de winst die je maakt. Dit is financieel voordelig, omdat je bij een lagere winst ook minder inkomstenbelasting betaalt. Bij zakelijk leasen krijg je ook geen BKR-registratie. De lening heeft dus geen invloed op de aanvraag van persoonlijke leningen of een hypotheek.

Ga je zakelijk een auto leasen, dan krijg je wel te maken met bijtelling wanneer je de auto ook privé gebruikt. Vanaf 500km privégebruik per jaar ziet de Belastingdienst jouw lease als een deel van de winst. De belasting die je dan moet betalen komt in de vorm van bijtelling, dit is een x-aantal procent van de cataloguswaarde. Kies je voor zakelijk elektrisch leasen en is de cataloguswaarde van jouw auto minder dan €40.000? Dan betaal je minder bijtelling dan bij een auto die rijdt op benzine of diesel.

Wil je onder de 500 privé kilometers per jaar blijven? Dan is het verstandig om de ritregistratie nauwkeurig bij te houden. De bijtelling is echter afhankelijk van de cataloguswaarde en niet van het aantal kilometers dat je boven de grens van 500km aflegt. De bijtelling is daarom alleen financieel nadelig als je privé net iets meer dan 500 kilometer per jaar rijdt.

Privé een auto leasen

Kies je als zzp’er voor private lease, dan kun je de autokosten niet aftrekken als bedrijfskosten en krijg je geen btw teruggave. Het voordeel is echter dat je ook geen last hebt van bijtelling en geen rittenregistratie bij hoeft te houden. De zakelijke kilometers die je met de auto maakt, zijn natuurlijk wel aftrekbaar. Je declareert standaard €0,19 per zakelijk gereden kilometer. Jouw private lease wordt geregistreerd bij het BKR. Wanneer je een andere lening af wilt sluiten, worden de mogelijkheden hiertoe beïnvloed door je private lease. Je kunt minder geld lenen of het wordt misschien zelfs onmogelijk om een andere lening af te sluiten.

Aandachtspunten bij autolease

Het is volledig afhankelijk van jouw persoonlijke situatie of je vanuit financieel oogpunt beter voor een zakelijke lease of private lease kunt kiezen. Daarnaast zijn er een aantal aandachtspunten waar je altijd rekening mee moet houden.

Ten eerste moet je goed uitrekenen of een autolease op dit moment wel verstandig is. Heb je een laag of wisselend inkomen? Dan kan het verstandig zijn om te wachten met autolease totdat je er financieel beter voor staat. Laat je ook niet leiden door alle mogelijkheden die autolease je biedt om de meest luxe auto met alle moderne snufjes te bemachtigen. Bereken eerst je budget en zoek op basis daarvan een auto uit. Het is namelijk belangrijk dat je tijdens de looptijd van het leasecontract de maandelijkse kosten kunt betalen.

Weeg ook de invloed van autolease op je (financiële) toekomstplannen af. Kies je voor private lease, dan kan je een lagere hypotheek krijgen dan zonder autolease. Het kan dan slim zijn om ervoor te kiezen zakelijk een auto te leasen. Deze zakelijke lening wordt immers niet geregistreerd bij het BKR.

Gerelateerde artikelen

Back to top button