BespaartipsWonen

Tips: Op jezelf wonen

Story Highlights
  • Kies voor anti-kraak of huur met meerdere mensen
  • Vergelijk energieleveranciers en de zorgverzekeraars
  • Eet tenminste twee keer per week bij je ouders

Ga je op jezelf wonen dan gaat er toch best het een en ander veranderen in je leven. Dan krijg je ook te maken met meer kosten. Toch kun je door slim te zijn behoorlijk besparen op de kosten. Slimmeboefjes.nl weet wat het is om op je zelf te wonen en kent alle manieren om te besparen.

Huur een ruimte met meerdere mensen

Het is goed te weten dat als je vanwege studie het huis uit gaat en een studentenkamer zoekt, je beter een ruimte kunt huren met meerdere mensen. Dan leef je goedkoper. Aan de andere kant is het zo dat hoe dichter je bij school woont, hoe hoger de huurprijs is. Ook betaal je voor een kleine kamer uiteraard minder dan voor een royaal vertrek. Vraag altijd na of de huurprijs inclusief is. Dat maakt namelijk nogal verschil. Als je helemaal goedkoop wilt wonen, kies dan voor anti-kraak. Vaak kun je dan al huren voor een bedrag tussen de 80 en 250 euro per maand. De ruimte die je krijgt is vaak groot, maar niet echt ingericht op de woonfunctie. Bovendien is het de vraag hoe lang je mag blijven. Wordt het gebouw gesloopt dan krijg je twee weken de tijd om iets anders te vinden.

Vergelijk je zorgverzekering en de energieleverancier

Wat je zeker doet is navragen of je in aanmerking komt voor een huurtoeslag. Dat maakt huren een stuk voordeliger. Behalve kosten voor een woonruimte krijg je ook te maken met vaste lasten. Voor je met de eerste de beste aanbieder in zee gaat, ga je energieleveranciers met elkaar vergelijken. Je vindt online tal van tools die je snel een beeld geven van de goedkoopste leveranciers. Ben jij geen televisiekijker en heb je aan alleen wifi voldoende? Voer dan een goed gesprek met je buren. Geef ze een tientje per maand en vraag ze om den wifi-code. Goedkoper kan niet en de dingen die je graag wilt zien kijk je wel op YouTube op je telefoon.

Inboedelverzekering is vaak overbodig

Je kiest elk jaar een nieuwe zorgverzekeraar om zo de goedkoopste premie te betalen en vraagt bij de gemeente ontheffing aan voor het betalen van gemeentelijke belastingen. Gemeenten zijn vaak bereid om mensen met lage inkomens te ontzien. Vaak word je aangeraden de verzekeringen in orde te hebben. Op zich is dat correct. Maar heb je een kamer met alleen een bed of kast, dan is een inboedelverzekering in elk geval overbodig. Om te besparen als je op eigen benen staat, kies je eens niet voor de nieuwste iPhone en kies je voor de zomer niet de duurste vakantie, maar kies je voor de goedkoopste vakantiebestemmingen. De sportschool sla je over. Je kunt ook prima joggen, wandelen en fietsen. De gouden tip bewaren we voor het laatst. Ga tenminste twee keer per week bij je ouders eten. Is gezellig en scheelt je zelf boodschappen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button