Overig

Tips: Keukenmessen onderhouden

Story Highlights
  • Berg je messen apart op
  • Haal de oneffenheden weg
  • Leg ene scherp mes niet in de besteklade

Als je lang plezier wilt hebben van je mes dan moet je ze gewoon goed onderhouden. Maar hoe doe je dat dan precies? We leggen het je hier uit.

Gebruik broodmes voor brood

Belangrijk is om altijd het juiste mes te gebruiken voor datgene dat je wilt gaan snijden. Messen hebben niet voor niets namen gekregen. Zo gebruik je een broodmes alleen voor brood en een vleesmes alleen voor vlees. Gebruik je een broodmes voor het snijden van vlees, dan weet je zeker dat je broodmes niet heel lang in de juiste conditie blijft en eerder af is. Als jij je mes in goede staat wilt houden is het belangrijk om de vaatwasser te vermijden. Was je messen het liefst met de hand en besteed extra aandacht aan messen met een houten greep. Zorg dat je het houten gedeelte regelmatig insmeert met bijenwas of lijnzaadolie. Zo houd je ook dat gedeelte van het mes in goede staat.

Langer in topconditie

Ook door de messen goed op te bergen houd je ze langer in topconditie. Doe ze in elk geval niet in de lade samen met je bestek. Ten eerste kan dit gevaarlijk zijn – zeker als je kinderen hebt- als je bestek wilt pakken en zomaar eens in een scherp mes kunt grijpen, Bovendien zorgt het botsen in de laden voor slijtage. Het is beter je messen in een messenblok te plaatsen of voor een magneetstrip aan de muur te kiezen.

Messen laten slijpen

Is je mes wat bot? Dan kun je in elk geval proberen daar zelf wat aan te doen, al ga je voor het slijpen van messen bij voorkeur naar de specialist. Wat je wel kunt doen is zelf de oneffenheden weg proberen te nemen. Dit kan prima met een aanzetstaal slijp. Haal je de oneffenheden weg, dan is het mes vaak weer prima te gebruiken. Messen slijpen laat je echter altijd over aan de specialist.  Want messen laten slijpen is een vak.

Gerelateerde artikelen

Back to top button