FinanciënWonen

Maandlasten van je nieuwe huis berekenen

Ben je op zoek naar een nieuwe woning? Dan is het verstandig om verder te kijken dan enkel de vraagprijs van de nieuwe woning. De kosten van de woning gaan namelijk verder dan enkel de initiële vraagprijs. Je hypotheek berekenen doe je natuurlijk altijd voordat je de woning gaat kopen. Daarnaast is het ook verstandig om je maandlasten te berekenen. Dit zorgt ervoor dat je een goed overzicht hebt van hoeveel geld het gaat kosten om in de nieuwe woning te gaan wonen. Maar wat komt hier allemaal bij kijken? Wij leggen het je graag uit!

De hoogte van de hypotheek berekenen

Voordat je een woning gaat kopen, is het verstandig om te kijken naar de hypotheeklasten. Je kunt de hypotheeklasten berekenen door verschillende tools. Allereerst kun je zelf nagaan hoe hoog je hypotheek ongeveer zal zijn. Dit kun je doen door online tools te raadplegen. Vervolgens vul je al je gegevens in en komt er een maximaal leenbaar bedrag uit. Als je vervolgens gaat kijken hoeveel rente er op deze lening bijkomt, weet je precies hoeveel je maandlasten zullen worden. Als je vervolgens een precies bedrag wilt weten, is het verstandig om in gesprek te gaan met een hypotheekadviseur. Deze kan je exact vertellen hoeveel je kunt lenen en tegen welk rentetarief.

Verbouwingskosten van de woning

Als je een woning hebt gekocht, zijn dit niet altijd de enige kosten die je gaat maken. De meeste mensen willen namelijk ook direct een deel van de woning gaan verbouwen. Zorg er daarom altijd voor dat je tijdens het kopen van de woning ook in je achterhoofd houdt dat je een budget vrij moet hebben voor de verbouwing. Veel mensen pakken daarvoor een iets hogere hypotheek, zodat er geld overblijft om te kunnen verbouwen. Je kunt hier ook een nieuwe lening voor aangaan, maar dit pakt vaak hoger uit.

De energiekosten van de woning

Naast dat je kosten maakt aan de hypotheek, gaan de maandlasten van de woning nog een stukje verder. Je moet ook rekening houden met het energieverbruik van de woning. Als je bijvoorbeeld groter gaat wonen, gaan de maandlasten voor de energie ook hoger uitvallen. Deze zijn vaak een belangrijke kostenpost voor de maandlasten van de woning.

Andere kosten bij de woning

Tot slot moet je ook nog in acht nemen dat je meerdere maandlasten hebt dan enkel de woning. Zo zijn er bijvoorbeeld ook kosten aan de internet verbinding van het huis en de telefoon. Ook verschillen de kosten voor de woning per gemeente. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je meer gaat betalen voor water, het riool of andere kosten die gesteld zijn door de gemeente.

Gerelateerde artikelen

Back to top button