Interieur

Hoe ziet een goede flexwerkplek eruit?

De flexwerkplek is een flexibele werkplek. Deze kan door verschillende medewerkers gebruikt worden. Tegenwoordig hebben steeds meer bedrijven flexwerkplekken, zeker nu veel ondernemingen een combinatie van thuiswerken en werken op kantoor omarmen. Dankzij de flexwerkplekken is er voor iedere medewerker een plekje om in te loggen en over de benodigde informatie te beschikken wat nodig is voor zijn of haar werk. Hoe ziet een goede flexwerkplek eruit? Wat mag bijvoorbeeld echt niet ontbreken in de inrichting? 

Een verstelbaar bureau en bureaustoel

Een gedeelde werkplek wordt door verschillende personen gebruikt. Kies dus altijd voor een instelbaar bureau en bureaustoel, zodat iedereen een goede werkhouding aan kan nemen. De juiste werkhouding voorkomt rug- en nekklachten en draagt bij aan het werkplezier en de productiviteit van medewerkers. Niet alleen moet het meubilair instelbaar zijn, maar dit moet ook eenvoudig aan te passen zijn, met een enkele draaiknop of hendel. Met tweedehands bureaustoelen en tweedehands bureaus bespaar je op de aanschafkosten van de inrichting van de flexwerkplek. Ook is dit een zeer duurzame optie.

Toetsenbord en losse muis

Volgens de arbonorm moet een los toetsenbord gebruikt worden door werknemers die meer dan 2 uur per dag op een laptop werken. Sommige flexwerkplekken zijn voorzien van computers en monitoren, maar je kunt er ook voor kiezen om sommige plekken ‘leeg’ te houden zodat hier met een laptop gewerkt kan worden. Zorg in dit geval wel voor toetsenborden en muizen die eenvoudig aan te sluiten zijn op de laptop, bijvoorbeeld met een usb-kabel of via een bluetooth verbinding.  

In het geval van een beeldscherm moet deze eenvoudig in hoogte verstelbaar zijn en dichterbij of verder weg geplaatst kan worden. Een laptop moet gemakkelijk kunnen worden aangesloten op de monitor. 

Laptopstandaard of tablethouder

Te lang werken op de laptop leidt vaak tot nek- of rugklachten. Met een laptopstandaard breng je de laptop op een ergonomische hoogte. Dit zorgt automatisch voor een gezonde werkhouding, zeker in combinatie met een zit-stabureau. In hoogte verstelbare laptopstandaarden zijn door alle medewerkers te gebruiken. Wanneer er een tablet wordt gebruikt, volstaat een tablethouder. Een tablet is minder geschikt voor werkzaamheden van meer dan 2 uur per dag. In dit geval is het gebruik van een laptop een betere optie. 

Vergeet de opladers niet

Als jouw werknemers allemaal met eenzelfde merk of type laptop werken en een telefoon van de zaak hebben, kan je een vaste oplader neerleggen op de werkplekken. Vergeet een medewerker zijn of haar oplader? Geen probleem, want er kan gewoon ingeplugd worden. Voor smartphones is het erg handig om een draadloze oplader neer te leggen. Een docking station biedt niet alleen mogelijkheden om op te laden, maar maakt ook het koppelen van een monitor eenvoudig en draadloos. 

Gerelateerde artikelen

Back to top button