Interieur

Een lagere gasrekening met een houtkachel!

Een gezellige houtkachel

We leven in een tijd waarin de meeste levensbehoeften steeds prijziger worden. Veroorzaakt door inflatie, oorlog of een scheve verhouding vraag en aanbod vanwege schaarste. Je koopkracht is gedaald en je merkt dat je de laatste tijd een klein stukje maand overhoudt aan het einde van je geld. Maar dat is niet de bedoeling. In minder goede tijden heb je niet alles zelf in de hand, maar er zijn gelukkig wel mogelijkheden om te besparen op zaken waar je misschien zelf niet aan gedacht zou hebben. Het verwarmen van je huis is er zo eentje. “Ja, maar de gasrekening dan?”, hoor ik je zeggen. Dat is inderdaad een kostenpost waar je ‘u’ tegen zegt. Maar heb je wel eens aan een houtkachel gedacht? 

Stoken met heerlijk geurend droog haardhout

Als je woning al een goede rookgasafvoer heeft is het plaatsen van een houtkachel een fluitje van een cent. Anders is het een eenmalige investering die je, afhankelijk van de aanbieder, er binnen een jaar weer uithebt. Een fatsoenlijke houtkachel gaat zeer efficiënt met de warmte om en heeft dus een hoog rendement. Tel daarbij op dat het ook nog eens ontzettend gezellig is om tijdens de koude wintermaanden lekker met het gezin dicht bij de kachel te zitten. Theepotje erbovenop, gitaar erbij en de verhalen van vroeger worden weer nieuw leven ingeblazen. Al die tijd kan de thermostaat op een lage stand blijven staan. Gas gebruik je alleen nog om mee te koken en om te douchen. Helemaal ideaal is het als je in de berging, of een afgesloten gedeelte van de achtertuin, ruimte hebt voor kurkdroog haardhout. Met een paar kuub aan brandhout kom je hele winter door, mits je huis goed geïsoleerd is.

Een gezellige houtkachel We leven in een tijd waarin de meeste levensbehoeften steeds prijziger worden. Veroorzaakt door inflatie, oorlog of een scheve verhouding vraag en aanbod vanwege schaarste. Je koopkracht is gedaald en je merkt dat je de laatste tijd een klein stukje maand overhoudt aan het einde van je geld. Maar dat is niet de bedoeling. In minder goede tijden heb je niet alles zelf in de hand, maar er zijn gelukkig wel mogelijkheden om te besparen op zaken waar je misschien zelf niet aan gedacht zou hebben. Het verwarmen van je huis is er zo eentje. “Ja, maar de gasrekening dan?”, hoor ik je zeggen. Dat is inderdaad een kostenpost waar je ‘u’ tegen zegt. Maar heb je wel eens aan een houtkachel gedacht?   Stoken met heerlijk geurend droog haardhout Als je woning al een goede rookgasafvoer heeft is het plaatsen van een houtkachel een fluitje van een cent. Anders is het een eenmalige investering die je, afhankelijk van de aanbieder, er binnen een jaar weer uithebt. Een fatsoenlijke houtkachel gaat zeer efficiënt met de warmte om en heeft dus een hoog rendement. Tel daarbij op dat het ook nog eens ontzettend gezellig is om tijdens de koude wintermaanden lekker met het gezin dicht bij de kachel te zitten. Theepotje erbovenop, gitaar erbij en de verhalen van vroeger worden weer nieuw leven ingeblazen. Al die tijd kan de thermostaat op een lage stand blijven staan. Gas gebruik je alleen nog om mee te koken en om te douchen. Helemaal ideaal is het als je in de berging, of een afgesloten gedeelte van de achtertuin, ruimte hebt voor kurkdroog haardhout. Met een paar kuub aan brandhout kom je hele winter door, mits je huis goed geïsoleerd is.

Mooie gele vlammen

Normaal gesproken is de brandduur van een blok hout met een gemiddelde hardheid ongeveer anderhalf uur. Berken- en elzenhout zijn de beste keus als het gaat om gelijkmatige verbranding en de mooiste gele vlammen. De warmteafgifte blijft gelijkmatig en het haardhout stinkt niet. Belangrijk is wel dat het hout droog is voordat het de kachel ingaat. Vochtig hout gaat knetteren en er komt overmatige rook vrij. Door het gesloten systeem van je houtkachel heb je daar misschien geen last van, maar je rookgasafvoer is dan wel vaker aan een schoonmaakbeurt toe. Hou je haardhout dus droog.

Voorbereidingen bij de start van de herfst

Wanneer je het haardhout netjes laat bezorgen, sla je het op. Hou het hout droog en zorg ervoor dat het kan ‘ademen’. Leg alvast wat blokken binnen in huis. Begin daar al op tijd mee. Zodra de zomerwarmte voorgoed is verdreven ben jij voorbereid. Bang voor een koude winter en exploderende gasprijzen hoef je niet meer te zijn. Besparen doe je met een mooie, knusse houtkachel en goed haardhout als brandstof.

Gerelateerde artikelen

Back to top button