Interieur

Kies je voor een laminaat of pvc vloer?

Als je een nieuwe vloer wilt gaan leggen in je woning, is het slim om goed na te denken wat je met de vloer wilt. Er zijn namelijk enorm veel verschillende soorten vloeren. Niet iedere vloer is echter geschikt voor iedere woning. Als je bijvoorbeeld vloerverwarming wilt leggen, kan het zijn dat er bepaalde vloeren afvallen. Tegenwoordig zijn het leggen van een laminaat of pvc vloeren erg populair. Dat is natuurlijk niet zo gek als je gaat kijken naar de voordelen van deze vloeren. In dit blogbericht willen we je daarom informeren over deze twee verschillende vloeren.

Wat is een laminaat vloer precies?

Een laminaat vloer is vervaardigd uit verschillende, samengeperste lagen. Dit zorgt ervoor dat het laminaat qua uiterlijk veel weg heeft van een houten vloer. De vloer is doorgaans wat harder en kan ook klinken als echt hout. Het is echter niet zo dat het ook de nadelen van een houten vloer heeft. Zo kan er bijvoorbeeld geen houtrot in laminaat trekken en is het toch een stuk duurzamer dan echt hout. 

De voordelen van een laminaat vloer

Een laminaat vloer neemt erg veel voordelen met zich mee. Een van de eerste voordelen is dat een laminaat vloer redelijk makkelijk te leggen is. Dit maakt het mogelijk om hem zelf te leggen, in plaats van het inhuren van een vakman. Daarnaast is laminaat enorm makkelijk te onderhouden. Je hoeft er namelijk alleen maar een vochtige dweil een keer per twee weken overheen te halen. Omdat het laminaat geen grote naden heeft, wordt het zeer gemakkelijk schoon. Daarnaast zijn er enorm veel verschillende soorten beschikbaar. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een lichte laminaat vloer met een houtlook, maar je kunt ook kiezen voor een donkere vloer. Dit is uiteraard afhankelijk van je eigen wensen en je gehele interieur.

Wat is een pvc vloer?

Een pvc vloer is anders dan een laminaat vloer. Het pvc is namelijk veel soepeler en dunner dan laminaat. Dit komt doordat pvc bestaat uit een makkelijk te bewerken materiaal, genaamd polyvinylchloride. De pvc vloer wordt vervolgens gelijmd op de ondergrond. 

De voordelen van een pvc vloer

Ook een pvc vloer leggen heeft veel voordelen. Omdat het materiaal zo gemakkelijk te bewerken is, kun je hem erg gemakkelijk zelf leggen. Daarnaast is het ook mogelijk om beschadigingen snel te vervangen. Een dergelijke vloer wordt namelijk gemaakt vanuit stroken pvc. Als er een defect komt in een strook, kun je deze simpelweg vervangen door een nieuwe. Daarnaast zorgt een pvc vloer ook voor een extra demping. Hierdoor is het geluidsoverlast van een pvc vloer aanzienlijk minder dan bij een concurrent. Ook kun je erg gemakkelijk vloerverwarming leggen onder een pvc vloer. De vloer is namelijk erg goed in het doorlaten van warmte, waardoor het zeer efficiënt kan zijn om vloerverwarming te plaatsen. 

Een weloverwogen keuze maken

Nu je weet wat de verschillende keuzes zijn die je kunt maken in het kiezen van een laminaat of pvc vloer, kun je een goede keuze maken voor je interieur. De vloer kan namelijk erg bepalend zijn voor de sfeer in de woning. Het is daarnaast natuurlijk belangrijk dat je ook goed in de gaten hebt dat de vloer een lange tijd blijft liggen. Een veilige keuze maken is dus zeker niet verkeerd!

Gerelateerde artikelen

Back to top button