Overig

Je mountainbike schoonmaken in 5 stappen

Mountainbiken is een erg leuke sport. Het nadeel is wel dat zowel jij als je fiets erg vies kunnen worden. Een mountainbike schoonmaken is daarom een taak die je vaak uit moet voeren. Het is echter wel belangrijk dat je de mountainbike op een goede manier schoonmaakt. In dit blogbericht gaan we je hier een handje mee helpen. Wij geven je 5 stappen waarin je jouw mountainbike perfect kunt schoonmaken.

De grootste troep verwijderen

Als je met de mountainbike weg bent geweest, zit er veel vuil op de fiets. De eerste stap is daarom altijd om de het grootste vuil te verwijderen. De racefiets schoonmaken doe je altijd met een tuinslang. Gebruik nooit een hogedrukspuit voor het verwijderen van het vuil. Dit kan er namelijk voor zorgen dat je meer wegspuit dan je zou willen. Een tuinslang is er perfect voor om het grootste vuil te verwijderen. Heb je geen tuinslang? Dan kan een borstel ook al voldoende zijn. 

Schoonmaken van de aandrijflijn

De mountainbike bestaat altijd uit vaste en bewegende onderdelen. De bewegende delen van de mountainbike zorgen ervoor dat je vooruit komt. Hierdoor is het erg belangrijk dat al het vuil uit deze delen verwijderd worden. Je kunt gemakkelijk met een harde borstel de verschillende bewegende delen schoonmaken, zoals bijvoorbeeld de tandwielen en de ketting. Als je vervolgens de ketting gaat schoonmaken, gebruik je altijd een ontvetter. Dit zorgt ervoor dat de ketting op een goede manier schoon wordt. Laat de ontvetter wel altijd even intrekken voor een optimaal resultaat. Daarnaast moet je ook niet vergeten om de voorvork schoon te maken. Als je niet over de juiste materialen beschikt, kun je speciale borstelsets aanschaffen. Met deze borstels kun je perfect bij alle onderdelen van de fiets.

Het frame schoonmaken

Nadat je de fiets hebt afgespoten en de bewegende delen hebt schoongemaakt, ga je aan de slag met het frame. Je kunt deze erg goed met een borstel of spons schoonmaken. Zorg er daarnaast ook voor dat je de wielen direct schoonmaakt. 

De fiets afspuiten

Heb je alle onderdelen van de fiets gehad? Spuit dan de fiets opnieuw af met een tuinslang. Hiermee verwijder je al het sop van de fiets en begint hij weer te stralen. Zorg er ook voor dat je met het afspuiten van de fiets de bewegende delen meeneemt.

De fiets smeren

Tot slot maak je de fiets droog met een doek. Vervolgens smeer je de ketting in met olie. Hierdoor gaat hij beter draaien en wordt schakelen makkelijker. Zorg dat het smeermiddel zichzelf goed kan verspreiden door de trappers een aantal keren rond te laten gaan. Verwijder tot slot het overtollige smeermiddel en je bent klaar!

Gerelateerde artikelen

Back to top button