FinanciënWonen

Hoeveel belasting krijg je terug na aankoop huis?

Een huis kopen kost geld. Een deel van de kosten die je maakt bij het aankoopproces, kun je via de belasting dienst terugkrijgen. Laat die optie niet onbenut en doe dus belastingaangifte! Zeker de eerste belastingaangifte na het kopen van een huis kan meer dan de moeite waard zijn.

Hoeveel je terugkrijgt van de belasting is inkomensafhankelijk

Je kunt als je een huis koopt een deel van de in dat kader gemaakte kosten terugkrijgen. Dat kan bij de eerstvolgende belastingaangifte na het aanschaffen van een woning. Hoeveel dat precies is, ligt voor een groot deel aan het inkomen dat je geniet. Overigens hoeft niet altijd sprake te zijn dat je geld terug krijgt. Het kan ook zijn dat je minder belasting hoeft te betalen.

De belastingschijf is bepalend

Hoeveel geld je precies terug krijgt, hangt dus af van de belastingschijf waarin je valt. De kosten die je terug kunt krijgen, worden afgetrokken van de belasting die je moet betalen. De meeste kosten rondom de aankoop van het huis betreft de rente. Als je gebruik mag maken van hypotheekrenteaftrek, dan mag je de kosten die je kwijt bent aan rente terugvorderen. Dit kan overigens meerdere jaren. In het eerste jaar echter, zijn de rentekosten het hoogst. Het hypotheekbedrag wordt immers elk jaar lager en daardoor daalt de rente ook. Wat ook een factor van belang is, is wanneer in het jaar je het huis gekocht hebt. Je kunt alleen geld terugvragen over rente die ook daadwerkelijk betaald is. Hoe eerder in het jaar je een huis gekocht hebt, hoe meer geld je terug kunt vorderen in het eerste jaar.

Wel de kosten voor het maken van de hypotheekakte

Ook de kosten van de NHG-regeling (Nationale Hypotheek Garantie) is aftrekbaar. In de regel betaal je 1 procent van de koopsom van het huis. Deze kosten kun je dus terugkrijgen van de belasting, Ook de kosten die je maakt bij de notaris zijn voor een gedeelte aftrekbaar. Deze kosten zijn vaak opgebouwd uit verschillende onderdelen. Het overgrote deel kun je niet aftrekken, wél bijvoorbeeld de kosten voor het maken van de hypotheekakte. Hoewel een relatief gering bedrag, heb je dat geld toch maar weer binnen.

Makelaarskosten niet aftrekbaar

Niet aftrekbaar zijn de kosten voor de makelaar. Dat is een taxatie echter wel. Vaak is een taxatie verplicht, zeker als je een hypotheek of een zakelijke hypotheek aanvraagt. Als sprake is van het oversluiten van een hypotheek, dan betaal je een boete. Let op, dit bedrag kan heel aardig oplopen. Het is echter bijzonder genoeg wel in fiscaal opzicht aftrekbaar.

Gerelateerde artikelen

Back to top button