Wonen

Hoe maak je een douche waterdicht

In tegenstelling tot wat men zou denken, is een douche niet per se waterdicht! Tegels, mozaïeken en voegen zijn namelijk poreus en vormen alle potentiële infiltratiepunten van water. Inloopdouches zijn daarom bijzonder kwetsbaar. Om ervoor te zorgen dat jouw doucheruimte goed wordt afgesloten , moeten er ook enkele voorzorgsmaatregelen worden genomen. In deze blog gaan we bespreken hoe je jouw douchewand waterdicht maakt. Lees snel verder.

Hoe maak je een douche waterdicht tijdens de installatie?

Jouw project voor een nieuwe douche, of zelfs een badkamer, staat op het punt te worden gerealiseerd. Als je je zorgen maakt over de toekomstige waterdichting van jouw doucheruimte, dan ben je zeker niet de enige, vooral als je van plan bent een inloopdouche met tegels te installeren.

Om na verloop van tijd onaangename verrassingen te voorkomen, namelijk het verschijnen van schimmel of zelfs waterinfiltratie in aangrenzende kamers of op de verdieping eronder, zijn hier enkele goede praktijken die je moet toepassen.

Voorkom stilstaand water

Dit is vooral een probleem dat verband houdt met douches, waarvan de vloeren betegeld zijn. Water dat op de bodem van de ontvanger stagneert, kan een grote bron van infiltratie en uiteindelijk schade zijn. Om elk risico op waterstagnatie te voorkomen, dient op grondniveau een voldoende afschot te worden voorzien om het water naar de afvoer of de afvoer te leiden. Algemeen wordt aangenomen dat een helling van minimaal 1% noodzakelijk is.

Installeer een waterdichtingsmat 

Een mat of waterdichtingsmembraan, is met name aan te raden als je een inloopdouche wilt installeren met een metselwerk en vervolgens een tegelvloer. Het kleeft met mortel aan de vloer, muren en hoeken. Er is ook een speciaal slabbetje dat de voeg rond de doucheafvoer of het afvoer-sifonsamenstel afdicht. Het tegelwerk en het aardewerk kunnen dan gelegd worden zonder tussenliggende wachttijd.

Breng een vloeibaar waterdichtingssysteem aan

Een alternatief voor de mat, het vloeibare waterdichtingssysteem of SEL, wordt geleverd in de vorm van een vloeibaar product dat op de vloer en op de muur moet worden aangebracht voordat de tegels worden gelegd, voornamelijk in het geval van een gemetselde bak. Na het drogen bedekt een waterdichte film de wand en de vloer van de douche, waardoor het binnendringen van water wordt voorkomen. 

SEL’s zijn bijzonder effectief op voorwaarde dat specifieke regels worden gevolgd bij de toepassing ervan. In het bijzonder raden wij jou aan om een ​​wollen roller te gebruiken en in twee opeenvolgende gekruiste lagen te werk te gaan. Daarnaast compleet met verbindingsstrippen tussen de vloer en de randmuren, zelf bedekt met twee gekruiste lagen waterdicht membraan. 

Voegen

Kies naast al deze tips niet zomaar een product voor het voegen van wandtegels of vloeren. We raden het gebruik van waterafstotende voegen aan, die ook zorgen voor een schimmelwerende barrière dankzij moderne technologie. De effectiviteit is gegarandeerd voor alle soorten tegels.

Hoe maak je een reeds geïnstalleerde douche waterdicht?

De meeste douchecabines worden waterdicht opgeleverd door de aannemer. Wil je toch extra zekerheid dan kan je de onderstaande tips eens bekijken.

Om ervoor te zorgen dat de coatings waterdicht worden en eventuele latere tegenslagen worden voorkomen, raden wij jou aan een vloeibare waterdichtingskit te gebruiken. Samengesteld uit een hechtprimer, een waterdichte polyurethaanhars en een afwerkingsproduct, allemaal volledig kleurloos en transparant, stelt het jou in staat om alle oppervlakken van de douche te bedekken en dus af te dichten , zonder dat je zware reparatiewerkzaamheden hoeft uit te voeren.

Begin concreet met het aanbrengen van de primer op de wanden en de tegelvloer van de douche, zonder de tegelvoegen en de hoeken te vergeten. Na het drogen is het de beurt aan de waterdichte hars, met een snelheid van twee of drie lagen om de waterdichtheid van de douche te perfectioneren en te laten drogen.

Breng tot slot een waterafstotende topcoat aan voor een meer gepolijste afwerking. Let hierbij op dat er producten zijn om het dienblad antislip te maken.

Gerelateerde artikelen

Back to top button