Overig

Hoe richt je een magazijn in?

Ben je al een tijdje bezig met ondernemen en is jouw bedrijf aan het groeien? Dan is het misschien tijd om op zoek te gaan naar een magazijn. Het is erg belangrijk om goed na te denken over welk magazijn geschikt is voor jouw onderneming en hoe jij deze wilt inrichten. Bij het inrichten van het magazijn is het belangrijk dat de ruimte optimaal wordt benut. Dit gaat daardoor wel even wat tijd kosten, maar het is zeker de moeite waard. In deze blog worden diverse tips gegeven waar je op moet letten bij het inrichten van jouw magazijn.

Locatie

Voordat het magazijn ingericht wordt is het van belang om nog eens goed te kijken naar de locatie van het magazijn dat jij op het oog hebt. De locatie is namelijk één van de belangrijkste punten en daarnaast kan een locatie ook niet zo snel veranderd worden. Bij het kiezen van de locatie moet je rekening houden met een aantal dingen, namelijk:

  • Wat is de reistijd naar het magazijn toe
  • Goed bereikbaar voor bijvoorbeeld bezorgdiensten
  • Laad- en losmogelijkheden
  • De oppervlakte

Indeling

Bij de indeling van het magazijn zijn er meerdere actiepunten waarnaar gekeken moet worden, bijvoorbeeld: hoe breed maak je de gangpaden en welke stellingen heb je nodig. Je kunt ervoor kiezen om eerst een plattegrond van de gehele indeling te maken. Zo zorg je ervoor dat je weinig tot geen obstakels tegenkomt wanneer je de indeling in het echt uit gaat voeren. 

Wil je de producten zo makkelijk mogelijk opslaan in het magazijn? Dan is het handig om een aantal stellingen aan te schaffen. Wanneer er bijvoorbeeld veel nieuwe producten uitgeladen worden bij het magazijn, blijven er vaak pallets over. Weet je niet zo goed waar je deze op moet slaan? Dan hebben wij hier ook een handige oplossing voor, namelijk: Stellingstunt palletstellingen. Deze stellingen zijn gemaakt om pallets op te slaan, zodat deze niet in de weg staan. Het voordeel van een palletstelling is dat je in de hoogte kunt werken. Je kunt de pallets namelijk opslaan in de bovenste stelling, terwijl je de overige stellingen kunt gebruiken om grote voorraad producten in op te slaan. 

Wanneer de stellingen in het magazijn geplaatst zijn, kun je de gangpaden en stellingen gaan nummeren. Doe dit wel op een logische wijze, zodat jouw magazijnmedewerkers de route ook begrijpen. Heb je nou een erg groot magazijn met meerdere hallen? Dan is het misschien handig om per hal de gangpaden en stellingen te nummeren met cijfers én letters, bijvoorbeeld: in hal 1 begin je met de letter A, in hal 2 begin je met de letter B enzovoort. 

Gerelateerde artikelen

Back to top button