Wonen

Hoe lang gaat een boxspring mee?

Story Highlights
  • Verleng de levensduur door onderhoud en reinigen
  • Boxspring kan tussen de 20 en 25 jaar mee
  • Levensduur matras en topper is korter

Natuurlijk hoop je dat een boxspring zo lang mogelijk mee gaat. Toch heeft zelfs dit bed een houdbaarheidsdatum. Je kunt er vanuit gaan dat een boxspring wel tussen de twintig en vijfentwintig jaar mee moet kunnen. Dat geldt echter niet voor het matras en eventueel de topper als je die gebruikt. Je kunt de levensduur van je boxspring verlengen door borg te staan voor goed onderhoud en goede reiniging.

Kijk na vijf jaar kritisch naar je matras

Het is verstandig om al na vijf jaar eens serieus te kijken naar de boxspring en dan specifiek naar het matras. Vergeet niet dat je elke nacht opnieuw erg veel vocht verliest als je slaapt, per week kan dit wel oplopen tot 3 liter. Het trekt allemaal het matras in en zweet is, zo weet iedereen, een broedplaats voor schimmels en bacteriën die een vernietigende werking op elk matras kunnen hebben.

Goed onderhouden en reinigen is erg belangrijk

De bekleding van je boxsprings wordt met de jaren ook minder fris. Huisstofmijt is dol op de bekleding. En dus is het ook hier een kwestie van goed onderhouden en reinigen. Door dat te doen kun je in z’n algemeenheid stellen dat je de levensduur kunt verkengen. De bekleding kun je overigens prima schoon houden met een handstomer. Je ontkomt er overigens niet aan dat de kleur na verloop van tijd minder wordt.

Langer mee dan tien jaar

Kijken we naar de toppers, dan hebben die vaak een levensduur van vijf jaar. Afhankelijk van het materiaal gaat een matras wel tien jaar mee. Een matras van polyether gaat korter mee dan een matras van koudschuim. Die kunnen veel langer mee dan de genoemde tien jaar. Ook wat betreft het matras is het een kwestie van schoon houden om de levensduur te verlengen. Je kunt slijtage overigens ook ervaren. Het moment dat je opstaat met klachten aan de spieren bijvoorbeeld, kan het zomaar zijn dat het matras aan vervanging toe is. Kijk kritisch naar je matras en check vooral eventuele verzakkingen.

Zo stop je het vervelende piepen en kraken

Heb je een elektrische boxspring? Ook dan is onderhoud en schoon houden erg belangrijk voor de levensduur. Voorkom overbelasting van het hoofd en voeten gedeelte en heb je te maken met piepen en kraken? Ga dan aan de slag met siliconenspray. Dan ben je verlost van deze hinderlijke geluiden tijdens het gebruik van je boxspring.

Gerelateerde artikelen

Back to top button