Wonen

5 tips bij het kiezen van een nieuwe keuken

Een nieuwe keuken is een grote uitgave. Het is dan ook van belang dat je de keuken weloverwogen uitkiest. Zo’n grote uitgave doe je niet dagelijks. Een keuken gaat gemiddeld 19 jaar mee. Waar moet je op letten bij het uitkiezen van een nieuwe keuken? Bekijk onze 5 tips die je helpen om een goede keuze te maken.

De prijs

Een belangrijke factor bij het uitzoeken van de keuken is de prijs. Gemiddeld geven mensen tussen de € 12.000 en € 25.000 uit aan een keuken. Inclusief apparatuur en montage. Maar er zijn een aantal zaken die de prijs van de keuken beïnvloeden. Denk aan het formaat, merk en materialen. Hoe groter de keuken, hoe duurder. Als je een aanrecht van natuursteen koopt, ben je meer geld kwijt dan wanneer je een kunststof blad koopt. Daarnaast hangt het ook af van de leidingen. Soms moet de constructie van de water-, gas- en elektraleidingen worden aangepast. Bijvoorbeeld als je een kookeiland aanschaft. Deze verleggingen kosten geld. In sommige gevallen kun je een persoonlijke lening aanvragen om de nieuwe keuken te bekostigen. 

De kleur

De kleur is belangrijk wanneer je een keuken uitkiest. Ga je met de trends mee en kies je voor een pastel of zwarte keuken? Of ga je voor uitbundig rood, grasgroen of oranje? De standaard kleur voor een keuken is wit. Wit is fris en schoon. Een rode keuken stimuleert de eetlust. Maar het kan snel te veel zijn. Een gele of oranje keuken zie je niet vaak, maar creëert wel een vrolijke sfeer. Als je niet zeker bent van je zaak, kies dan een tijdloze kleur. Je kunt nu meegaan met de trend, maar trends wisselen continu. Een keuken koop je vaak voor minimaal 15 jaar. De kans is aanwezig dat je, nadat de trend over is, uitgekeken bent op de keuken. 

Het formaat

Het formaat van de keuken is afhankelijk van het formaat van de ruimte. De gemiddelde afmeting van een keuken is 2,5 bij 4 meter. Als de keuken in een gangvorm gemaakt wordt, moet je rekening houden met een loopruimte van minimaal 120 cm om voldoende loop en werkruimte over te houden. Laat ook altijd wat ruimte over tussen de muur en het eerste keukenkastje. Als je een kleine ruimte hebt, kun je een compacte keuken aanschaffen die slim is ingedeeld, zodat je zo veel mogelijk ruimte benut. Als je veel ruimte in je huis hebt voor de keuken, is het leuk om na te denken over een kookeiland. 

Slimme gadgets

Wanneer je een nieuwe keuken aanschaft, is het goed om te denken aan slimme gadgets. Denk aan een slimme koelkast die je kan bedienen met een app op je telefoon. Zo kun je terwijl je in de supermarkt staat, kijken of je nog genoeg melk in de koelkast hebt liggen. 

De vloer

Past de bestaande vloer bij de nieuwe keukenindeling? Denk aan de look, stijl maar ook aan de opstelling van de kasten en apparatuur. Misschien wordt de keuken verplaatst van plek en ligt er op de plek waar je de keuken wilt hebben nu wel laminaat. Houd hier rekening mee. Blijft de keuken wel op dezelfde plek en ligt er geen laminaat onder? Geef dit dan door aan de keukenboer. Het kan namelijk wel 3 centimeter verschil maken in de beoogde hoogte van het werkblad.

Gerelateerde artikelen

Back to top button