Met deze tips tover je jouw cafetaria om in een groene snackbar!
Wie houdt er nu niet van een lekkere vette hap. Menig Nederlander gaat na het stappen nog even lekker naar de cafetaria om een broodje hamburger of patatje mayo te scoren. De snackbar is verankerd in de Nederlandse cultuur en snacks als de frikandel of de kroket zijn Nederlandse iconen. Tegenwoordig wordt er steeds meer gedaan aan verantwoord snacken. Dit houdt in dat je op een duurzame wijze eet, zowel voor jezelf als voor het milieu. Menig snackbar heeft stappen ondernomen om hierin mee te gaan. Heb jij een snackbar, maar heb je geen flauw idee welke stappen jij kunt zetten? Dan is dit artikel speciaal voor jou. Met onze tips tover je jouw snackbar om in een duurzame oase van snacks.
Zorg voor een diverse menukaart
De menukaart is de spil van elke snackbar. Staan er geen lekkere snacks op of genoeg opties qua patat? Dan krijg je ook geen klanten. Het is belangrijk dat je dus voldoende opties biedt om ervoor te zorgen dat de kans zo groot mogelijk is dat klanten bij jou komen. Tegenwoordig willen steeds meer mensen vegetarisch eten. Dat houdt in dat je menukaart daarop afgestemd moet zijn. Zorg er dus voor dat je naast je traditionele snacks ook vegetarische vleesvervangers hebt. Kies bijvoorbeeld ook voor een vegetarische frikandel of kroket. Naast de snacks letten mensen ook steeds scherper op de patat. Biologische patat is de afgelopen jaren steeds populairder geworden, omdat deze wordt gemaakt van aardappelen die niet bespoten worden met gif. Je doet er dus verstandig aan om ook biologische patat toe te voegen aan je aanbod.
Verpak je producten op een milieuvriendelijke manier
Patat en snacks opdienen in plastic bakjes of verpakken in plastic tasjes is verleden tijd. Men is zich bewust van de vele nadelen die aan plastic kleven en kiezen daarom liever voor duurzame alternatieven. Zo kun je patat en snacks opdienen in duurzame friet- en snackbakjes, gemaakt van: suikerriet, kraft karton of hout. Dit zijn materialen die 100% biologisch afbreekbaar zijn en gemaakt zijn van natuurlijke stoffen. Nadat je de patat en snacks in bakjes hebt gedaan wil je ze misschien meegeven aan de klant. Gebruik hiervoor geen plastic tasjes maar kartonnen tasjes. Dit zijn tasjes die net als de bakjes volledig biologisch afbreekbaar zijn. Mocht een kartonnen tasje in de natuur terechtkomen, dan is dit minder een probleem dan wanneer een plastic tasje in de natuur terechtkomt. Deze blijven namelijk voor altijd liggen en zorgen voor de nodige schade aan mens, dier en milieu.
Zorg voor een duurzame energievoorziening
De cafetaria is een zaak waarbij er veel energie verbruikt wordt. De friteuse staat immers vaak aan om snacks en patat te bakken. Ook de afzuiging moet vele meters maken om de frituurlucht af te voeren. Dit alles kost veel energie en daarom is het van belang dat je als cafetaria je energie haalt van een groene energieleverancier. Ook kun je ervoor kiezen om bijvoorbeeld zonnepanelen te installeren of je snackbar te voorzien van een warmtepomp. Zo wordt je zelfvoorzienend en hoef je minder gebruik te maken van grijze stroom.