Wonen

Tot welke leeftijd kun je een hypotheek krijgen?

Story Highlights
  • Geen leeftijdsgrens vastgesteld
  • Toch vaak een ORV afsluiten
  • Een hypotheek op gevorderde leeftijd

Wat vroeger oud was, is dat tegenwoordig al lang niet meer. Dus zie je ook steeds vaker wat oudere mensen op huizenjacht. Ze willen graag een huis kopen. Dat valt echter op gevorderde leeftijd en ondanks een wellicht grote mate van vitaliteit bepaald niet mee. Lees gerust verder.

Geen maximum leeftijd vastgesteld

Banken en andere geldverstrekkers hebben geen maximum leeftijd vastgesteld voor het verkrijgen van een hypotheek. Dat betekent niet meteen dat het krijgen van een hypotheek iets vanzelfsprekends is. Integendeel. Voorheen en tot enkele jaren geleden was het op leeftijd een voorwaarde een ORV, dit is een overlijdensrisicoverzekering, af te sluiten. Hoewel die verplichting er nu niet meer is, zie je dat oudere mensen toch vaak een dergelijke verzekering af moeten sluiten om in aanmerking te komen voor een hypotheek.

Bedrag voor de nabestaanden

De reserves die banken hebben bij het afsluiten van een hypotheek op latere leeftijd, zijn wel terecht. Zij willen simpelweg zekerheid dat het gekeende bedrag ook afgelost wordt. Om die zekerheid te krijgen, grijpt men toch terug op de ORV. Deze verzekering keert uit als iemand voor een bepaalde datum komt te overlijden. Het uitgekeerde bedrag kan door de partner of door de nabestaanden gebruikt worden om de hypotheek af te lossen, of voor een deel af te lossen. Nabestaanden kunnen zo in de woning blijven wonen en de bank heeft (een deel) van het geld terug.

De kans op overlijden

Probleem voor mensen op leeftijd is echter de hoogte van de premie van de verzekering. Hoe ouder je bent, hoe duurder de premie. De premie wordt berekend op basis van de kans op overlijden, ook wel het sterftekans genoemd. Hoe ouder we zijn, hoe groter die kans wordt. Het verschilt per verzekeraar tot welke leeftijd je een ORV af kunt sluiten. Vaak ligt de maximale eindleeftijd tussen de 75 en 80 jaar. Gemiddeld genomen ligt de maximum leeftijd voor het afsluiten van de verzekering op 72 jaar. Bij Hypotheek 24 kunnen ze je ook op hogere leeftijd verder helpen. Je krijgt advies en kunt de je aangeboden hypotheek vergelijken met die deze specialist je kan  bieden.

Bank houdt rekening met de premie

De geldverstrekker houdt weer rekening met de hoogte van de premie van de verzekering. Dit omdat je bij een hoge premie, minder ruimte hebt om de lening af te lossen. En zo heeft het afsluiten van een hypotheek voor mensen op leeftijd heel wat voeten in aarde. Onmogelijk is het echter niet. Tenslotte; veel mensen haken toch af vanwege de verzekering die afgesloten moet worden. Dit omdat er allerlei vragen over de gezondheid gesteld worden en er teveel bij komt kijken.

Gerelateerde artikelen

Back to top button