Wonen

Hoe zorg je zelf voor een goede internetverbinding in huis?

Zonder een goede internetverbinding zijn we anno 2022 nergens. Steeds meer apparaten in huis maken gebruik van dezelfde internetverbinding. Om dan niet gefrustreerd te hoeven raken door een trage, haperende internetverbinding, is het zaak om deze zo veel mogelijk te optimaliseren. Hoe zorg je zelf voor een goede internetverbinding in huis?

Het juiste internetabonnement

Natuurlijk valt en staat je internetverbinding met het abonnement dat je ervoor hebt gekozen. Je kunt geen grote prestaties verwachten van een minimaal abonnement. De eerste stap op weg naar een goede internetverbinding is het maken van een keuze voor een abonnement dat past bij jouw internetgebruik. Houd rekening met zaken als online gaming, het aantal mensen in je huishouden en of er veel gebruikgemaakt wordt van streamingsdiensten. Zoek op basis van die zaken de beste internet provider met de juiste aanbieding. Kies je voor (goedkoop) DSL-internet? Wees je er dan van bewust dat de daadwerkelijk haalbare internetsnelheid op jouw adres laag kan liggen. Dit is afhankelijk van de afstand tussen je woning en de wijkcentrale. Het heeft geen zin om een abonnement af te sluiten voor een hogere snelheid, want die wordt toch niet gehaald. Dit probleem heb je niet bij kabelinternet of glasvezelinternet.

Kabel en wifi

De snelste en meest stabiele internetverbinding is een bekabelde verbinding. Waar mogelijk kun je het apparaat waarop je de internetverbinding wilt gebruiken het beste met een kabel met het modem verbinden. Zo wordt je internetverbinding niet beïnvloedt door afstand en obstakels, zoals het wel het geval is bij een draadloze internetverbinding. Ben je toch afhankelijk van de wifi? Zorg dan dat je de router op een zo centraal mogelijke plek plaatst. Zet hem van de grond af en probeer het aantal obstakels in de buurt zo veel mogelijk te beperken. Zo creëer je een zo goed mogelijke dekking in je woning.

Hoe zorg je zelf voor een goede internetverbinding in huis?

Hulpmiddelen voor betere dekking

Het kan zo zijn dat de aansluiting in je woning het moeilijk maakt om je router op een handige plek neer te zetten. Zorgt dit ervoor dat je geen goede dekking van draadloos internet krijgt in je woning, dan kun je hulpmiddelen inzetten om dit te verbeteren. Voor de sterkste verbinding kies je voor het plaatsen van access points. Dat zijn in feite extra routers die je met een kabel aansluit op je modem. Je plaatst deze vervolgens op andere plekken in de woning, vanuit waar het apparaat op volle sterkte een draadloos internetsignaal uitzendt. Een draadloos alternatief is een mesh wifi systeem. Dit zijn kleine apparaatjes die draadloos samenwerken om voor een betere dekking te zorgen. Dit sterkte van het signaal dat ze doorgeven is echter zwakker dan bij access points.

Het juiste kanaal

Wat ook helpt om voor beter draadloos internet te zorgen, is het aanpassen van het kanaal waarop je router het draadloze internetsignaal uitzendt. Routers kiezen namelijk vaak standaard voor kanaal 1, 6 of 11 en vooral in flatgebouwen waar veel routers op een kleine ruimte aanwezig zijn kan dit ervoor zorgen dat ze elkaar in de weg zitten. Download eerst de app Wifi Analyzer, zodat je op je telefoon kunt zien welke wifi-netwerken in de buurt op welk kanaal zitten. Jij kunt vervolgens zien op welk kanaal het nog rustig is. Kijk op de website van je internetprovider voor instructies voor het veranderen van het kanaal van je router om van kanaal te veranderen.

Werken deze tips onvoldoende om tot een goede internetverbinding te komen en gebruik je een modem dat je al jaren in huis hebt? Vraag dan je provider om een nieuw modem. De oude kan verouderd zijn en daardoor niet meer optimaal werken.

Gerelateerde artikelen

Back to top button