Financiën

Geld lenen met spoed

Er zijn van die momenten dat je even snel extra geld nodig hebt. De maand is net iets langer of de wasmachine heeft het begeven. Heb je geen bedrag op je spaarrekening staan vanwege de lage rente en moet je echt een aankoop doen, dan heb je soms geen andere keuze dan met spoed geld te lenen.

Soms kan de reden zijn dat je een lager inkomen hebt en dan toch een paar maanden moet overbruggen. Geld lenen met spoed kan dan een goede oplossing lijken, maar is dat wel echt zo?

Krediet of lening

Heb je tijdelijk geld nodig, dan kan je uit twee opties kiezen. Of je gaat voor een krediet of je sluit een lening af. Tussen een krediet en een lening zitten een paar grote verschillen.

Een krediet is een geldbedrag wat voor je klaarstaat bij een financier. Bij een krediet kan je tot een vooraf afgesproken bedrag opnemen. Dit wordt ook wel rood staan genoemd. Je mag zelf bepalen wanneer je een bedrag opneemt en hoe hoog dat bedrag is.

Wat de rente betreft, die betaal je alleen over het bedrag wat je ook daadwerkelijk hebt opgenomen. Iedere maand los je vervolgens een deel van het krediet af. Mocht je weer geld nodig hebben, dan kan je dat gewoon weer opnemen.

Bij een lening werkt het net anders. Je ontvangt dan het hele bedrag wat je geleend hebt in een keer op je rekening. Vervolgens moet je dit bedrag dan in gelijke maandelijkse termijnen terug gaan betalen.

Het bedrag wat je eenmaal hebt afgelost kan je bij een lening niet weer opnemen. Bij een lening geldt als voorwaarde dat je een vooraf afgesproken percentage aan rente over het openstaande bedrag moet betalen.

Voor en nadelen van met spoed geld lenen

Met spoed geld lenen kan aantrekkelijk lijken. In veel gevallen staat het geld direct op je rekening. Heb je extra geld nodig vandaag dan kan een spoedlening de oplossing zijn. Bedenk echter wel dat je een aardig bedrag aan rente over dit geleende bedrag moet terugbetalen.

Daarom kan het een betere keuze zijn om te sparen. Ook al zijn de spaarrentes op dit moment erg laag, je kan beter elke maand een klein bedrag opzijzetten. De rente mag dan wel niets opleveren, toch is het beter om geld achter de hand te hebben.

Het is natuurlijk mogelijk om veilig geld te lenen, soms is er geen andere keuze. Hou er echter goed rekening mee dat als je zelf wat geld achter de hand hebt, je jezelf geen zorgen hoeft te maken om je vrienden te vragen geld voor te schieten.

Rente over leningen en kredieten kan heel hoog zijn. Zit je na verloop van tijd krap bij kas, dan zullen deze kosten toch gewoon doorlopen. Hou daar altijd goed rekening mee voordat je besluit een krediet of een lening af te sluiten.

Het kan aantrekkelijk zijn om meteen over extra geld te beschikken. Geld wat direct op je rekening staat moet wel worden terugbetaald!

Gerelateerde artikelen

Back to top button