Wie de spaarrente een beetje in de gaten houdt weet dat die bizar laag is. Sparen levert nog maar nauwelijks rente op, zeker niet bij de grote Nederlandse banken. In die situatie lijkt voorlopig geen verandering te komen.
Nieuwe hoogste rente spaarrekeningen
Des te verrassender dat er nu een bank is die de spaarrente heeft verhoogd. Bigbank uit Estland heeft de rente op Flexibel Sparen verhoogd van 0,3% naar 0,4%. Nog steeds geen serieuze vergoeding voor spaargeld – toch is het wel de hoogste spaarrente die in Nederland te vinden is op een vrij opvraagbare spaarrekening.
Bank uit Estland hoogste rente in Nederland?
Een bank uit Estland heeft de hoogste rente in Nederland? Hoe zit dat? Dat zit zo.
Remember Icesave
Al heel wat jaren zijn er banken uit het buitenland actief in Nederland. Denk maar aan Icesave, de bank uit IJsland die al in 2008 spaarrekeningen aanbod in ons land. Met groot succes vanwege de rente, die veel hoger was dan bij onze eigen banken. Nog in datzelfde jaar ging Icesave failliet, met grote stress onder de vele Nederlandse spaarders tot gevolg. Dat is gelukkig allemaal goed gekomen.
Veel banken uit het buitenland actief in ons land
Tegenwoordig zijn er veel meer banken uit het buitenland waar de Nederlandse spaarder terecht kan. In eerste instantie voerden de buitenlandse banknamen vooral bij deposito’s de boventoon – inmiddels bestaat ook bij de spaarrekeningen zonder beperkende voorwaarden de top 3 van hoogste rentes uit niet-Nederlandse banken.
Verschillende soorten banken
De banken dat spaarproducten aanbiedt in ons land zijn te verdelen in verschillende groepen:
- Banken van Nederlandse herkomst
- Banken van buitenlandse herkomst met een Nederlandse bankvergunning
- Buitenlandse banken met een bijkantoor in Nederland
- Buitenlandse banken zonder bijkantoor in Nederland
Hoe zit het met de spaargarantie?
Dit onderscheid is van belang voor de vraag hoe het zit met de garantie, de veiligheid van het spaargeld.
Nederlandse bankvergunning
Banken met een Nederlandse bankvergunning vallen onder het Nederlandse depositogarantiestelsel – ongeacht de herkomst. Dat geldt dus voor de Rabobank en voor minder bekende namen als LeasePlan bank en NIBC Direct – maar ook voor Anadolubank in ons land, ook al is dat een dochter van een bank uit Turkije.
Bijkantoor in Nederland
Dan zijn er een paar banken met een bijkantoor in Nederland. Die vallen niet onder de Nederlandse spaargarantie, wel onder beperkt toezicht van onze toezichthouder – De Nederlandsche Bank (DNB). Voorbeelden zijn Argenta (België), ICBC Bank (Chinese bank onder vergunning van Luxemburg) en Lloyds Bank (Britse bank onder vergunning van Duitsland). Bij een faillissement van zo’n bank kan de spaarder de afwikkeling wel via DNB laten lopen.
Banken zonder DNB-toezicht
Tot slot is er nog een flink aantal buitenlandse banken waarop DNB geen toezicht houdt en die dus ook niet onder de Nederlandse Depositogarantie vallen. Zij mogen volgens de Europese regels wel spaargeld uit Nederland aantrekken. Daar doen ze hun best voor met interessante rentes, vooral op deposito’s via een internationaal spaarplatform als Raisin. Een enkele buitenlandse bank zonder bijkantoor in ons land biedt ook internetsparen aan. Op dit moment zijn dat Bigbank (Estland) en Openbank (Spanje).
Geld bij Bigbank – garantie in Estland
Terug naar die nieuwe hoogste rente – die krijgt de spaarder nu dus bij Bigbank. Uit Estland. Onder de spaargarantie van Estland en zonder toezicht van onze centrale bank. Wie hiervoor kiest moet in elk geval goed in beeld hebben dat het gegarandeerde spaargeld in Estland opgevraagd moet worden als Bigbank failliet zou gaan.