Wonen

Dit is waarom horizontale radiatoren nog altijd razend populair zijn

Een horizontale radiator is de meest bekende soort radiator. Hij is horizontaal geplaatst, meestal onder een raam. Het idee is voortgekomen uit het feit dat een muur met een raam meestal een nutteloze muur was. Door er onder een radiator te plaatsen kreeg de gehele muur een goede functie. Bovendien straalt van een raam met enkele glazen veel kou af. Omdat de warmte omhooggaat, heb je hier met een horizontale radiator een stuk minder last van! Maar waarom zijn deze horizontale radiatoren nog altijd zo populair, we hebben toch dubbele of zelfs driedubbele glazen tegenwoordig? We leggen het je graag uit.

Toch wel handig, onder het raam

Hoewel ramen minder kou afgeven, blijft het feit dat een muur onder het raam in veel gevallen loos blijft. In sommige ruimtes kun je hier een kast of bank neer zetten, maar dit werkt niet bij elke woning. Een horizontale radiator onder het raam blijft dus in veel gevallen een efficiënte opvulling van de muur onder het raam.

Groot aanbod

Een traditionele horizontale radiator van een aantal decennia geleden is vrij oubollig, maar tegenwoordig kan het lastig zijn om een radiator te kiezen. Je hebt nu zoveel keus en ze zien er een stuk mooier uit! Heb je al een bestaande woning, dan is de kans groot dat de radiator aansluiting al klaarstaat voor een horizontale radiator. Hierdoor zullen vele huishoudens liever kiezen voor een gemakkelijke wissel dan een hele verbouwing!

Kiezen voor een horizontale radiator voor nieuwbouw

Ondanks de vele mogelijkheden voor andere radiatoren, kiezen veel mensen toch voor een horizontale radiator voor hun nieuwbouwwoning omdat de installatiekosten laag liggen. Er zijn veel verschillende aansluitingsmogelijkheden, hierdoor is de montage eenvoudig en snel, en liggen de kosten dus lager.

De kleine versie: een plintradiator

Heb je grote ramen? Dan kun je ook kiezen voor de kleine versie van de horizontale radiator. Een plintradiator is een horizontale radiator die de helft van de hoogte heeft. Hiermee belemmert hij het zicht naar buiten en de lichtinval niet.

Horizontale verwarming in een goed geïsoleerd huis

Kies je voor een horizontale radiator? Overweeg dan een lage temperatuur radiator. Deze radiator kan een ruimte op lagere temperatuur verwarmen. Dit is mogelijk in een goed geïsoleerd huis omdat deze woningen beter warm blijven dan een woning met slechte isolatie. En je kunt het al raden: verwarmen op een lagere temperatuur kost je ook een stuk minder. Super goede investering dus!

Gerelateerde artikelen

Back to top button