Overig

Een aansprakelijkheidsverzekering voor een ZZP’er: Hoe werkt dat precies?

Een aansprakelijkheidsverzekering voor ZZP’ers kan een moeilijk begrip zijn. Voor veel mensen is het lastig om te bepalen welke verzekeringen er wel en niet nodig zijn. Een aansprakelijkheidsverzekering is een van de verzekeringen die erg nuttig is om te hebben. Het zorgt er namelijk voor dat je beschermt bent tegen grote financiële schade die uit een bedrijfsongeluk voortvloeien. Het kan lijken als ZZP’er dat het niet perse nodig is om je hiervoor te verzekeren. Er zijn echter enorm veel situaties te bedenken waarin het mis kan gaan. Om ervoor te zorgen dat je niet failliet gaat, is het verstandig om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. 

Wat is de aansprakelijkheidsverzekering voor ZZP’ers precies? 

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Het is natuurlijk erg fijn dat je hier goed voor verzekerd bent. Als je bij een klant aan het werk bent, en je maakt per ongeluk iets kapot, ben je hier natuurlijk verantwoordelijk voor. Als het iets kleins is, is het meestal niet heel erg. Maar het 

kan ook zijn dat je bij de klant iets kostbaars omstoot, bijvoorbeeld een computer. In dit geval kan de schade al snel erg duur worden. Een aansprakelijkheidsverzekering helpt je in dit geval. Door het afsluiten van de verzekering, wordt de schade die je maakt aan de computer gedekt. Hierdoor kom je niet zelf voor de hoge kosten te staan en kun je direct verder met je werk. 

De hoogte van de dekking bepalen 

Het afsluiten van een verzekering is altijd een persoonlijke aangelegenheid. Het is namelijk per sector, beroep of persoon verschillend in welke mate de verzekering nodig is. Als je veel met gereedschap werkt, wil je natuurlijk voor een hoog bedrag verzekerd zijn. Hierdoor wordt ook de premie die je betaald hoger. Als je echter veel kantoorwerk doet, kun je ook al genoeg hebben aan een verzekering met een lager verzekerd bedrag. In dit geval kun je dus ook de kosten voor de premie laag houden. 

Is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht? 

Voor ZZP’ers is het niet wettelijk verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Het is echter geen risico dat je graag wilt lopen. Bij een schadeclaim kan je namelijk voor enorme bedragen komen te staan. Daarnaast is het ook in veel gevallen zo dat klanten, opdrachtgevers of leveranciers verwachten dat je een aansprakelijkheidsverzekering afgesloten hebt. Ook kan het zijn dat de brancheorganisatie het verwacht van je. Zorg er daarom voor dat je altijd goed verzekerd bent tegen de eventuele schade die je maakt bij bedrijven.

Bedrijfs- of beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor een ZZP’er? 

Als je voor de aansprakelijkheid een verzekering gaat afsluiten, kun je kiezen tussen een bedrijfs- of beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Een 

bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering vergoedt schade die gemaakt is aan personen of spullen. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering vergoedt fouten die gemaakt worden door bijvoorbeeld accountants of adviseurs. De verzekering zorgt ervoor dat als je een verkeerd advies geeft, je niet voor de kosten hoeft op te draaien. Voor een ZZP’er is het belangrijk om te bepalen welke verzekering je nodig hebt. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je beide verzekeringen nodig hebt. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is in sommige sectoren verplicht. Denk bijvoorbeeld aan een advocaat of een notaris. Weet jij al welke verzekering je nodig hebt als ZZP’er?

Gerelateerde artikelen

Back to top button