Interieur

Het matras stofzuigen

Het matras waar we op slapen krijgt dagelijks heel wat te verduren. Want iedere nacht brengen we er uren op door. En het is bekend dat we tijdens het slapen bijvoorbeeld veel lichaams vocht verliezen. Maar niet alleen lichaamsvocht maar ook huidschilfers, haren en overige micro-organismen verliezen we. Tegenwoordig slapen ook steeds meer mensen met hun huisdieren. Die verliezen ook nog eens haren. En hygiëne is gewoon heel erg belangrijk. Ook de hygiëne van jouw matras. Maar wist je dat je matras ook kunt stofzuigen? Hier lees je er alles over.

Waarom het matras zuigen zo belangrijk is

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen verliezen we ‘s nachts tijdens ons slaap van alles. Zoals vocht, haren en huidschilfers. Het is daarom ook heel erg belangrijk dat de hygiëne van jouw bed ook goed is. Want je wilt geen ziekmakende ellende in je matras hebben. Los van het ziekmakende aspect, een ranzig matras zorgt ook voor een slechte nachtrust

Dat heeft te maken met de huisstofmijt. Als je het matras niet goed onderhoudt heb je het risico dat de huisstofmijt zich gaat vermenigvuldigen (en dat doet het beestje razendsnel) en die zorgt veel lichamelijke ongemakken. Misschien word je in de ochtend bijvoorbeeld weleens wakker met brandende ogen? Dat doet de huisstofmijt. 

Huisstofmijt is een vervelend beestje

Maar niet alleen brandende ogen. Huisstofmijt is de veroorzaker van heel veel vervelende klachten. Het kan hoofdpijn veroorzaken, kriebelhoest maar zelf astmatische aanvallen als je hiervoor gevoelig bent. Heel veel mensen lopen met vreemde, onverklaarbare klachten en allergieën rond terwijl dit een relatief eenvoudige veroorzaker heeft, de huisstofmijt.

Wat is die huisstofmijt dan precies voor beestje? En hoe ontwikkelt het zich tot een kleine onzichtbare terrorist die veel ellende veroorzaakt? 

De huisstofmijt is een spinachtige die met het blote oog bijna niet zichtbaar is. Maar zou je hem onder de microscoop bekijken dan word je er niet blij van, zeker niet als je weet dat hij in jouw bed lekker aan het rondkruipen en het kriebelen is. 

De huisstofmijt is ook nog eens een heel sterk beestje, want hij heeft een levensverwachting van 3 à 4 maanden. Maar in de tijd dat hij leeft kan hij zich wel drie keer voortplanten. Want een eitje van een huisstofmijt heeft 3 tot 4 weken nodig om te rijpen tot een huisstofmijt. 

Je kunt je dus voorstellen hoe snel de huisstofmijt zich vermenigvuldigt en verspreid. En dat wil je dus gewoon niet hebben. Daarom is het zo belangrijk om je matras uit te zuigen.

Huisstofmijt is een vervelend beestje

Hoe je matras uitzuigen

Om je matras goed uit te zuigen heb je helemaal geen ingewikkelde apparatuur nodig. Een simpele stofzuiger volstaat al om jouw matras goed te reinigen. Maar het moet wel een stofzuiger zijn wel met voldoende zuigcapaciteit. 

Wat het allerbelangrijkste is dat is dat je het matras regelmatig uitzuigt. Het heeft namelijk niet zo heel erg veel zin om het maar eenmalig te doen. Wanneer je het namelijk eenmalig doet krijgen de eitjes van de huisstofmijt gelijk weer de kans om zich te vermenigvuldigen. 

Je zou er dus een gewoonte van kunnen maken om bijvoorbeeld het matras wekelijks bij het verschonen van jouw bed uit te zuigen. Zo krijg je er een routine in. En word het een gewoonte om jouw matras mee te zuigen. 

Boxspring en de voordelen

Voordelen boxspring met het uitzuigen van het matras? Jazeker, dat komt doordat je vaak twee losse matrassen hebt in plaats van één groot matras. Met andere woorden, het reinigen en uitzuigen van het matras gaat net even wat makkelijker. Een matras weegt namelijk best wel zwaar. Maar doordat je nu twee losse matrassen hebt pak je die even wat sneller op. 

Als je geen boxspring hebt dan is het misschien de overweging van het aanschaffen wel waard. Een boxspring biedt namelijk heel veel voordeel en ze zijn in de gekste uitvoeringen te koop. Denk bijvoorbeeld aan een elektrisch verstelbare boxspring. Op die manier kun je nog beter ontdekken wat de beste slaap positie voor jou is.

Investeren in je nachtrust

Wat je ook kiest, het is in elk geval heel erg belangrijk dat je zorgt voor een goede nachtrust. En dat mag dan ook best wat kosten. Een goede nachtrust brengt heel veel gezondheidsvoordelen met zich mee. Die je zeker niet moet onderschatten. Een slechte nachtrust heeft namelijk een enorme impact op je gezondheid. 

Dit kan later veel problemen veroorzaken, denk aan stress, hoge bloeddruk en daardoor zelfs hart- en vaatziekten. Het is ook een wetenschappelijk gegeven dat mensen die slecht slapen meer risico lopen op overgewicht, hart- en vaatproblemen en beroertes. Investeren in een goede nachtrust is dus ook investeren in jouw gezondheid. 

Gerelateerde artikelen

Back to top button