Financiën

Deze mensen investeerden in cryptomunten en verdienden miljarden

De rijkste man ter wereld investeert in elektrische auto’s, ruimtevaartuigen en cryptomunten. Gek is dat laatste niet, want met cryptomunten valt er heel wat geld te verdienen. Miljoenen en zelfs miljarden, zoals de onderstaande vier miljardairs het alvast bewijzen. Deze slimme boefjes waren er al vroeg bij, vervulden een voortrekkersrol en hebben intussen een miljardenimperium opgericht.

Changpeng Zhao (1977, China)

Dat er met cryptomunten veel geld te verdienen valt, bewijst Changpeng Zhao (CZ). CZ is de oprichter van de cryptobeurs Binance, een beurs waar het mogelijk is om cryptomunten te verhandelen. Of het nu gaat om bekende cryptomunten als Bitcoin of om minder bekende munten als Dent crypto: je kan het er allemaal kopen en verkopen. Het vermogen van CZ wordt volgens Bloomberg op ongeveer 85 miljard dollar geschat. Daarmee valt hij net buiten de top tien met de rijkste mensen ter wereld, een lijstje dat wordt aangevoerd door Elon Musk (239 miljard dollar). En zeggen dat CZ afkomstig is van een migrantenfamilie en ooit nog hamburgers bakte in de plaatselijke McDonald’s. Hij geloofde al heel vroeg in de cryptomunt en verkocht zelfs zijn appartement om Bitcoins te kopen. En zo werd hij uiteindelijk miljardair.

Vitalik Buterin (1994, Rusland)

CZ is heus niet de enige die een fortuin verdiende in de cryptowereld. Meer zelfs: de afgelopen jaren zijn er steeds meer cryptoadepten die het selecte lijstje met miljardairs vervoegden. Zo werd Vitalik Buterin in 2021 miljardair. Buterin is de man achter Ethereum, een opensourceplatform waarmee het mogelijk is om slimme contracten te maken.

Vitalik Buterin is een Canadees-Russische computerprogrammeur die al heel vroeg in de cryptosector actief was. Zo schreef hij voor de oprichting van Ethereum enige tijd voor een Bitcoinblog. Hij kreeg daarvoor 5 Bitcoins per blog, wat toen ongeveer 3,5 USD vertegenwoordigde. Momenteel zijn 5 Bitcoins ongeveer 180.000 euro waard. Met zijn Bitcoins op zak richtte hij in 2013 Ethereum op. Het vermogen van Vitalik Buterin werd vorig jaar op 1,1 miljard euro geschat.

Brian Armstrong (1983, Verenigde Staten)

Brian Armstrong is de stichter van Coinbase, een Amerikaans bedrijf dat een crypto-exchange exploiteert. Brian Armstrong is een investeerder die eerder als consultant werkte bij Deloitte. Al in 2010 raakte hij gefascineerd door Bitcoin en de mogelijkheden die het biedt. In 2012 verkreeg hij via Y Combinator, een verschaffer van durfkapitaal voor start-ups, een investering van 150.000 USD. Dat geld gebruikte hij voor de oprichting van zijn bedrijf. Intussen wordt het vermogen van Brian Armstrong op ongeveer 8,5 miljard euro geschat.

Sam Bankman-Fried (1992, Verenigde Staten)

Dit lijstje wordt afgesloten door Sam Bankman-Fried, de CEO van FTX. FTX is een in de Bahama’s gevestigde cryptobeurs die in mei 2019 werd opgericht. De in 1992 geboren miljardair is de 32ste rijkste man ter wereld en heeft een geschat vermogen van 19,85 miljard euro. Sam Bankman-Fried is lid van Giving What We Can, een organisatie waarvan de leden beloven minstens tien procent van hun inkomen aan goede doelen te schenken, en is uiterst ambitieus: hij wil gedurende zijn leven het grootste deel van zijn vermogen wegschenken aan goede doelen. Hij was bovendien een van de grootste sponsors van Joe Bidens verkiezingscampagne. Hij doneerde ongeveer 5,2 miljoen euro om zo Trump uit het Witte Huis te zien vertrekken.

Gerelateerde artikelen

Back to top button