Wat is Bitcoin en waarom is het zo aantrekkelijk om erin te investeren?
- Wat is Bitcoin?
- Het nieuwe geld
- Een stijgende koers
Het was weer even geleden dat Bitcoin breed werd uitgemeten in de mainstream media, maar onlangs was het weer raak. De moeder aller cryptocurrencies vestigde namelijk een nieuw koersrecord en dat was een vermelding waard! Maar wat is Bitcoin nu eigenlijk, waarom is er zoveel aandacht voor en waarom neemt de waar zo hard toe? In onderstaand artikel wordt dit kort besproken.
Het nieuwe geld
Bitcoin is een vorm van geld die alleen digitaal bestaat en draait op zogeheten blockchain-technologie. Een blockchain is een keten van blokken met data die wordt gerund door een netwerk van computers. In het geval van Bitcoin bestaat de blockchain data uit een grootboek van financiële transacties, vandaar dat je met Bitcoin betalingen kan verrichten. Wat Bitcoin bijzonder maakt ten opzichte van de bekende financiële systemen is het feit dat Bitcoin gedecentraliseerd is. Alle deelnemende computers aan de Bitcoin blockchain hebben dezelfde transactiedata in bewaring en geen enkele entiteit heeft alleen zeggenschap. Dit betekent dat het onmogelijk is dat iemand onopgemerkt veranderingen aan de data doorvoert en daar anderen mee oplicht. Staat er op een enkele computer frauduleuze data, dan wijst de rest van de computers uit dat die data niet kan kloppen. Het resultaat is een transparant en ongekend betrouwbaar systeem.
Als er nieuwe transacties met Bitcoin worden gedaan, moeten deze dus toegevoegd worden aan de blockchain. Dit gebeurt door miners, computers die ingewikkelde wiskundige problemen oplossen en daarmee de validiteit van een transactie waarborgen. Is een transactie gevalideerd, dan wordt deze aan de blockchain toegevoegd.
Niet geheel toevallig zag Bitcoin het licht in 2009, toen het economische klimaat ervoor zorgde dat er weinig vertrouwen meer was in het bankwezen. Ineens was daar Bitcoin als alternatief; een eerlijkere manier van het omgaan met geld.
Een stijgende koers
Het gros van de mensen heeft niet gehoord van Bitcoin vanwege de technologische achtergrond, maar vanwege de stijgende koers. Maar waarom stijgt die Bitcoin koers dan? In principe gaat het hier om de verhouding tussen vraag en aanbod. Is er meer vraag dan aanbod, dan stijgt in het algemeen de waarde en daarmee ook de koers.
Als we kijken naar het aanbod van Bitcoin dan valt iets op. In tegenstelling tot het geld dat wij kennen, waarvan er continu grote bedragen worden bijgedrukt, is de maximale hoeveelheid Bitcoin die ooit in omloop zal zijn al lang en breed vastgesteld. In het ontwerp van Bitcoin is namelijk vastgesteld dat er nooit meer dan 21 miljoen Bitcoins in omloop zullen zijn. Dit betekent dat Bitcoin, net zoals bijvoorbeeld goud, niet gevoelig is voor inflatie.
Dan de vraag. Naast dat Bitcoin steeds populairder wordt onder retail investeerders zijn er ook steeds meer grote bedrijven die zich aan Bitcoin wagen. Zo zijn er bedrijven die miljoenen euro’s investeren in Bitcoin en is PayPal van plan om de koop en verkoop van Bitcoin te gaan faciliteren. Met het uitbreken van het coronavirus en de enorme inflatie die economen daardoor vrezen, lijken nog meer investeerders hun weg te vinden naar Bitcoin als veilige haven om vermogen af te dekken tegen inflatie.
Dat er steeds meer aandacht is voor Bitcoin is onomstotelijk en eerder in dit artikel is besproken waarom. In maart van dit jaar verhandelde een Bitcoin nog voor 3000 euro en onlangs werd een nieuw koersrecord gevestigd van bijna 16400 euro. Uiteraard kent de markt periodes waarin de koers afkoelt, maar zoom je uit op de koersgrafieken dan is de trend voor de lange termijn overduidelijk.
Wie wilt investeren in Bitcoin moet uiteraard eerst bitcoin kopen. Klinkt dit interessant? Zorg dan altijd voor een gedegen plan, waarin in ieder geval duidelijk is op welke koers in te kopen en weer te verkopen. Safe trading!