Sparen

Zo kun je als zzp’er je pensioen regelen!

Als zzp’er heb je recht op AOW, maar spaar je niet automatisch voor een aanvullende oudedagsvoorziening. Dit tekort kun je aanvullen door zelf te investeren in aanvullend pensioen. In dit artikel lees je wat de mogelijkheden zijn op het gebied van ZZP pensioen, zodat je je geen zorgen meer hoeft te maken over je oude dag. 

Collectieve pensioenregeling

Sinds enkele jaren kun je je als zzp’er aansluiten bij een collectieve pensioenregeling. Je legt geld in het initiatief in, waarna je maandelijks een geldbedrag uitgekeerd krijgt als je de AOW-leeftijd bereikt hebt. Deelname aan een collectieve pensioenregeling is vrijwillig, wat wil zeggen dat je zelf bepaalt hoeveel geld je in wilt leggen.

Banksparen of beleggingslijfrente

Daarnaast kun je er als zzp’er voor kiezen voor beleggingslijfrente of banksparen. In beide gevallen kun je aansprak maken op dit geldbedrag naast je AOW. De premie die je ervoor betaalt is fiscaal aftrekbaar van de inkomstenbelasting.

  • Beleggingslijfente: Via een verzekeraar, bank of beleggingsinstelling als BrightPensioen, kun je fiscaal vriendelijk geld opzij zetten via een belegginslijfrente. Dit geld wordt door hen breed gespreid belegd. De kosten van zo’n beleggingsfonds zijn vaak lager en er is een hoger verwacht rendement dan bij banksparen. 
  • Banksparen: Banksparen is een ‘geblokkeerde’ spaarrekening, waarvan het tegoed moet worden gebruikt voor je pensioen. Je spaart tegen een vaste, veelal zeer lage, rente. 

Fiscale Oudedagsreserve (FOR)

Als jouw onderneming winstgevend is, kun je ervoor kiezen om een gedeelte van de winst te reserveren voor een fiscale oudedagsreserve (FOR). Over dat gedeelte van de winst ben je tijdelijk vrijgesteld van belasting. Deze fiscale oudedagsreserve kun je vervolgens omzetten in een lijfrente als je de AOW-leeftijd hebt bereikt. De belastingheffing vindt dan plaats over de lijfrentetermijnen.

Voortzetting voormalige pensioenregeling

Heb je voorheen in loondienst gewerkt? In sommige gevallen is het mogelijk je pensioenregeling van je voormalige werkgever vrijwillig voort te zetten. Niet iedere pensioenregeling biedt deze optie. De pensioenpremie voor deze vrijwillige voortzetting is tot maximaal 10 jaar na ontslag aftrekbaar van de belasting.

Gerelateerde artikelen

Back to top button