Overig

Wat zijn de populairste wijnsoorten?

Wijn is een enorm veelzijdige dranksoort. We kiezen vaak dezelfde smaak, maar het is ook mooi om te variëren. Zo zijn er natuurlijk de verschillende druivensoorten, waar je een boekwerk over kunt schrijven. Ook zijn er verschillende wijnsoorten. Van wit tot rood: wat zijn de populairste opties?

Zoete wijn

Vind je wijn wel lekker, maar vind je het al snel te zuur? Dan is een wijn met een zoetere afdronk een ideale keuze. Zoete wijn heeft een veel minder droge smaak en is daarmee toegankelijk. Je kunt een gewone zoete wijn drinken of juist een dessertwijn, met een extra zoete smaak. Zoete wijn heeft een hoger restsuikergehalte, waar de zoete smaak vandaan komt. De gisting wordt in het productieproces bijvoorbeeld al eerder stopgezet, zodat er meer suiker bewaard blijft en minder wordt omgezet in alcohol.

Biologische wijn

Je kunt wijn op een zo natuurlijk mogelijke manier drinken. Net zoals groenten en fruit uit de supermarkt biologisch kunnen zijn, is dit ook met wijn mogelijk. Kies voor biologische wijn, gemaakt van biologisch geteelde druiven. Wit of rood: er ontstaan allerlei wijnsoorten uit, die vrij zijn van onder andere kunstmest en synthetische chemicaliën. Hoe de druiven toch mooi groeien? Natuurlijk bodembeheer en ongediertebestrijding vindt plaats, door bijvoorbeeld de biodiversiteit te vergroten op de plek waar de druiven groeien. Biologische bestrijdingsmiddelen houden de druiven sterk.

Mousserende wijn

Heb je al eens mousserende wijn, oftewel bubbeltjeswijn, geproefd? Dit zorgt weer voor een hele andere sensatie dan wijn zonder koolzuurgas. Doorgaans vind je witte mousserende wijn in het aanbod, maar ook rosé of rood komt voor met koolzuurgas erin. Mousserende wijn drinken we vaak vanwege de verfrissende smaak, maar ook bij feestelijke momenten: het is een ideale wijnsoort om mee te proosten of een toast bij uit te brengen.

Witte wijn

Witte wijn is uiteraard een ware klassieker onder de wijnsoorten. Eigenlijk valt dit type wijn haast niet samen te vatten tot een enkele categorie, want je kunt eindeloos variëren qua smaak. Ga je liever voor fris en droog, of kies je voor intens of fruitig? Er is een witte wijn te vinden voor ieder moment.

Roséwijn

Roséwijn is voor velen de favoriet in de zomer. Het is niet wit, niet rood, maar zit er als het ware tussenin. Rosé kent een fraaie, zachte en zomerse kleur: het is een feestje in een glas. De wijn wordt gemaakt van blauwe druiven, in enkele gevallen samen met witte druiven. Het gaat dus niet altijd om deze combinatie, zoals wel vaker foutief wordt gedacht. De kleur van rosé komt tot stand op basis van de duur waarop de druivenschillen in contact hebben gestaan met het sap. Hoe langer het contact, hoe intenser de kleur.

Rode wijn

Tot slot: rode wijn! Of je het nu het liefst in de winter drinkt of gewoon het hele jaar rond, dat is natuurlijk volledig aan jou om te bepalen. Net als bij witte wijn, is ook de wereld van rode wijn enorm. Drink de ene keer soepele rode wijn, de andere keer juist weer een krachtige variant. Er zijn een heleboel druivensoorten, die allemaal weer een unieke smaak kennen. En let ook altijd op het gebied waar de wijn vandaan komt – of dat nu uit Europa, Zuid-Amerika of Afrika is. Om maar wat voorbeelden te noemen. Samen met witte wijn is rode wijn de meest gedronken wijnsoort. Niet gek, aangezien er voor ieders smaak en wensen wel een bijpassende wijn te vinden is. Bij het diner of bij de borrel, geniet steeds weer van een goed glas in de stijl waar je trek in hebt.

Gerelateerde artikelen

Back to top button