Wonen

Wat kost een bouwkundige keuring?

Story Highlights
  • Kosten afhankelijk van de grootte van een woning
  • Vaak wordt ook meteen een energiecheck uitgevoerd
  • Sluit verborgen gebreken niet uit

Een bouwkundige keuring geeft je inzicht in de daadwerkelijke staat van een woning. Als je op het punt staat een huis te kopen, dan zie je slechts de buitenkant. Je ziet dat er geverfd moet worden en hoe de vloer er bij ligt. Dat zegt echter nog niets over de bouwkundige staat van de woning. Om de bouwkundige staat in beeld te krijgen, laat je een bouwkundige keuring uitvoeren. De kosten hangen af van de grootte van het huis.

Inzicht in de kosten voor het in de juiste staat van de woning brengen

Behalve de bouwkundige staat van een huis krijg je door de bouwkundige keuring ook meteen inzicht in de kosten die je zou moeten maken om het huis weer in de juiste staat te brengen. Doorgaans worden die kosten opgedeeld in directe kosten, de kosten op termijn en de kosten die je zou maken voor woningverbetering, Vaak wordt er bij een bouwkundige keuring ook een energiecheck uitgevoerd.

Kosten afhankelijk van de grootte van de woning

De kosten die je maakt voor een bouwkundige keuring hangen sterk af van de grootte van de woning. Het is overigens altijd de moeite waard om te investeren in een bouwkundige keuring. Het kan je behoeden van een hoop ellende. Want een huis mag er van de buitenkant dan wel heel fraai uitzien, de staat van de woning kan iets heel anders vertellen. Kijken we naar de gemiddelde kosten dan betaal je voor een huis tot 450 m3 rond de 320 euro. Een huis dat tussen de 451 een 700 m3 is, levert een nota op van 354 euro en is het huis tussen de 701 en 900 m3? Dan kost je dat 404 euro. Voor een huis tot 1100 m3 bedraagt dit 456 euro.

Gemaakt door een onafhankelijke specialist

Voor dat geld krijg je echter wel een rapport dat gemaakt is door een onafhankelijke specialist en bovendien krijg je zijn bevindingen aangeboden in een overzichtelijk rapport. Vaak krijg je er ook een indicatie bij van energiebesparende maatregelen die genomen kunnen worden. Kies je voor een specialist, dan zal het rapport altijd voldoen aan de normen die verschillende instanties aan het rapport stellen. Het bouwkundig rapport heb je in negen van de tien gevallen binnen 48 uur in huis. Overigens zegt een bouwkundige keuring niets over eventueel verborgen gebreken. De specialist noteert wat hij ziet en gaat dus niet actief op zoek naar gebreken. En dus kunnen nadien altijd verborgen gebreken ontstaan.

Gerelateerde artikelen

Back to top button