Motorrijden met je kind als passagier: wat zijn de regels en adviezen?
Rijd jij of je partner motor en hebben jullie een kind? Dan wil je misschien wel op enig moment je kind kunnen meenemen achterop om een ritje te maken op de motor. Maar mag dat zomaar? We bespreken de regels en adviezen omtrent het meenemen van een kind achter op de motor.
Beschermende kleding
De wet werpt niet veel obstakels op om je kind mee te nemen op de motor. Daar is namelijk geen minimumleeftijd in opgenomen van wanneer dit toegestaan is. Ook staat er niets in de wet over speciale kledingvoorschriften. Dat wil niet natuurlijk niet zeggen dat je je kind gewoon zomaar even achterop kunt zetten. Je hebt immers een verantwoordelijkheid als volwassen bestuurder voor de veiligheid van je passagier. Zorg er daarom sowieso voor dat je kind beschermde kleding draagt die versterkt is op de knieën en ellebogen en zorg ervoor dat deze kleding goed passend is, zodat de versterkte onderdelen op de juiste plek zitten.
Passende en goedgekeurde helm
Wat de wet wél duidelijk stelt, is dat je kind een passende en goedgekeurde helm moet dragen op de motor. Ook moet de nek van je kind voldoende ontwikkeld is om het gewicht van die helm te kunnen dragen. Het is dus zaak om een op zoek te gaan naar goed passende motorhelmen die niet te zwaar zijn. Het is de bedoeling dat een nieuwe helm strak zit rondom het hoofd en in het bijzonder op de wangen. Dit gaat zich na verloop van tijd vormen naar het hoofd van je kind, zodat de helm vanzelf comfortabeler wordt. Wel is bij het voorhoofd een beetje extra ruimte nodig. Dit kun je controleren door de helm aan de achterkant krachtig naar voren te duwen. Als er dan nog net een vingerkootje van je pink tussen de helm en het voorhoofd van je kind past, is het in orde.
Voeten bij de voetsteunen
Iets anders dat de wet voorschrijft, is dat een passagier op de motor achterop dient te zitten en met de voeten bij de speciale voetsteunen moet kunnen. Je kind mag dus niet op schoot of tussen de benen meegenomen worden op de motor. Ook moet hij of zij dus lang genoeg zijn om met de voeten bij de voetsteunen te kunnen. Zo zijn jonge kinderen dus alsnog uitgesloten en is er toch nog iets van een wettelijke leeftijdsbeperking.
De regels zijn dus beperkt, maar het is aan jou als ouder en aan de bestuurder om er op een verstandige en veilige manier mee om te gaan. Het is best een hele verantwoordelijkheid om een passagier achterop mee te nemen, zeker als het om jouw kind gaat.