Tuin

Wanneer kun je het best siergrassen planten?

Story Highlights
  • Siergrassen plant je heel het jaar door
  • Maak het plantgat altijd breed genoeg
  • Voorjaar heeft de voorkeur vanwege de warmere en lossere grond

Prachtig zijn ze, de siergrassen die een steeds prominentere rol in onze tuinen krijgen. Wij Slimme Boefjes zijn echt dol op de verschillende soorten siergrassen. We praten je dan ook graag bij over siergrassen, onder meer over wanneer je de siergrassen het best kunt planten. Want ook daar weten we alles van.

In principe plant je siergras heel het jaar door

Moeilijk is het niet, want siergrassen planten kan in principe heel het haar door. Wel geldt het voorjaar de beste periode. Dit omdat de grond dan warmer en ook losser is. Je kunt de siergrassen in verschillende soorten grond planten overigens. Wel is het uitermate belangrijk dat de grond doorlatend is. Plaats de siergrassen wel bij voorkeur in de halfschaduw/zon. Er zijn overigens ook siergrassen beschikbaar die je prima in de schaduw kunt planten. Belangrijk is dat het plantgat breed genoeg is en zorg altijd dat de grond los is.

Geef de siergrassen na het planten voldoende water

Het is verstandig de siergrassen even diep te planten als dat ze in hun hun kweekpot stonden. Heb je de siergrassen geplant, dan geef je ze vervolgens flink wat water. Meer is het niet eigenlijk en dus kan er eigenlijk helemaal niets misgaan. Je hebt ongetwijfeld meer moeite om een keuze te maken tussen de verschillende siergrassen die er zijn. Zo onderscheiden we de hoge en de lage siergrassen. Onder de hoge siergrassen wordt onder meer olifantengras geschaard. Carex, ook wel bekend als Japanse zegge, behoort tot de lage siergrassen, net als blauw schapengras en lampenpoetsergras. Verder wordt er ook nog onderscheid gemaakt tussen de warme en de koude siergrassen.

Gedurende heel het jaar wintergroen

Carex Deschampsia en Carex Buchananii behoren tot de koude siergrassen. Deze siergrassen bloeien al vroeg in het voorjaar en blijven vervolgens een half of zelfs het gehele jaar door groen. Doorgaans beginnen siergrassen vaak te groeien als de temperatuur wat is opgelopen. De Molinia en Pennisetum zijn hier weer prima voorbeelden van. Dan nog even over het snoeien van siergras. Doe dit bij voorkeur niet in het najaar. Juist dan is het silhouet van de grassen namelijk erg mooi. Dat is het zeker in de winterperiode, al dan niet met een laagje rijm. Snoeien doe je dus in het voorjaar. Conclusie? Siergrassen zijn erg gemakkelijk en je plant ze eigenlijk gewoon het hele jaar door. Daarbij geldt dus wel een lichte voorkeur voor het voorjaar.

Gerelateerde artikelen

Back to top button