Financiën

Zo zet je een VPN in om geld te besparen

Mogelijk heb je er nog nooit van gehoord: een VPN, oftewel Virtual Private Network. Het is een tool die je gebruikt om je privacy en veiligheid op het internet te vergroten.

Maar de mogelijkheden van een VPN reiken verder. Zo kun je met een VPN ook geografische blokkades omzeilen, zodat je toegang krijgt tot inhoud die normaal gesproken niet zichtbaar zou zijn.

Maar hier houdt het niet op.

Verander je virtuele locatie

Door met een VPN je virtuele locatie te veranderen, krijg je ook prijzen te zien die eigenlijk zijn bedoeld voor inwoners van een ander land. 

En dat kan in je voordeel werken, bijvoorbeeld bij:

  • Het boeken van een hotel, huurauto of vliegticket
  • Kopen van een game
  • Sluiten van een abonnement bij een streaming platform

We leggen je hieronder graag uit hoe dat werkt en wat je precies moet doen.

Kies een VPN

De eerste stap begint bij het selecteren van een betrouwbare VPN-aanbieder met voldoende mogelijkheden. Check hier een overzicht van de beste.

Handig is dat je een dienst kiest met een ruim aantal servers wereldwijd, zoals NordVPN of SurfShark.

Een VPN kost je zo’n 2 tot 5 euro per maand, afhankelijk van de contractduur en de aanbieder. Maar dit geld verdien je eenvoudig terug. Daar komen we zo op. 

Maak verbinding met een VPN-server

Zodra je de gewenste VPN-app hebt geïnstalleerd op je laptop, tablet of smartphone kun je aan de slag. Hiervoor log je in en kies je een VPN-server in een land naar keuze.

Maar welk land kies je?

Dit is vooral een kwestie van experimenteren en puzzelen. Het kan soms helpen om een aantal landen te proberen. Een land waar de inkomens lager liggen, is soms een slimme keuze.

Ga online

Verbonden? Ga dan nu online op zoek naar wat je wilt kopen of boeken.

Belangrijk hierbij is om gebruik te maken van een anoniem browserscherm, bijvoorbeeld de incognitomodus van Google Chrome of InPrivate voor Microsoft Edge. 

Dit is belangrijk omdat in deze browser geen cookies worden toegepast. Zorg ook dat je nergens bent ingelogd, bijvoorbeeld in je Google account. Anders zouden de prijzen alsnog kunnen worden beïnvloed. 

2 voorbeelden

Zelf namen we de proef ook op de som.

Zo kwamen we er achter dat het aanschaffen van games via steam of de Microsoft Xbox store goedkoper is zodra je bent verbonden met een VPN-server uit India.

2 voorbeelden

Links zie je de prijs in Nederland voor het spel Halo Infinite. Rechts zie je de prijs wanneer je met een VPN-server in India verbinding maakt.

Het tweede voorbeeld is voor Youtube Premium, een streamingsdienst voor muziek en video’s zonder advertenties. Links zie je de prijs voor gebruikers met een Nederlands IP-adres. Rechts de prijs voor mensen met een IP-adres uit Slowakije.

Door gebruik te maken van dit trucje bespaar je eenvoudig 57,60 euro per jaar.

Door gebruik te maken van dit trucje bespaar je eenvoudig 57,60 euro per jaar.

Zo zijn er talloze andere voorbeelden denkbaar, bijvoorbeeld voor het boeken van een cruise bij Holland America Line of het vinden van een vliegticket via Skyscanner. De mogelijkheden zijn eindeloos, al moet je soms wel even met de VPN puzzelen, op zoek naar de beste deal. 

Meer informatie over een VPN vind je hier.

Gerelateerde artikelen

Back to top button