Financiën

Waarom zijn zoveel mensen geïnteresseerd in Non-Fungible Tokens?

De aandacht voor NFT’s groeit in een dusdanig hard tempo dat je jezelf wellicht afvraagt waarom zoveel mensen geïnteresseerd zijn in Non-Fungible Tokens. Het antwoord op deze vraag is eenvoudig te geven want met de handel in NFT’s kan een interessant verdienmodel ontstaan. In dit artikel lees je er alles over.

Wat zijn NFT’s?

We beginnen met een korte uitleg wat NFT’s zijn voor de mensen die hier nog geen weet van hebben. De letters NFT staan voor de term Non-Fungible Tokens. Een NFT is kort gezegd een niet inwisselbaar eigendomsbewijs van een uniek digitaal object. Onder digitale objecten verstaan we een bestand dat ergens op het internet te vinden is. Je kunt je eigenaarschap van het digitale object registreren op een blockchain. Hiervoor gebruik je een wallet. Door deze registratie maak je voor iedereen inzichtelijk dat jij de eigenaar bent van het object en dat alleen jij deze registratie kan wijzigen.

Wat maakt de handel in Non-Fungible Tokens interessant?

Door het toekennen van een eigenaarschap aan Non-Fungible Tokens wordt er een schaarste gecreëerd. Nogmaals, jij bent dan de eigenaar van een uniek stuk. Dit bezit kan uiteraard verhandeld worden. De emotionele en esthetische waarde van het stuk kan stijgen en dalen. Hierdoor ontstaat het bekende economische spel van vraag en aanbod. Hieruit ontstaat een verdienmodel dat voor veel mensen zeer interessant kan zijn. Je kunt hierbij ook gebruik maken van smart contracts (slimme contracten) met als doel om afspraken te maken rondom royalty’s en intellectueel eigendom. Slimme contracten maken het bijvoorbeeld technisch ook mogelijk een bepaald percentage van de verkoopsom uit te keren wanneer het object opnieuw van eigenaar verwisselt. 

Is de handel in NFT’s en hype of meer dan dat?

De handel in NFT’s is duidelijk meer dan een hype. Zie het als een stap in de internetgeschiedenis. Er wordt immers een waarde gegeven aan digitale kunst. Wat je ziet is dat mensen NFT’s kopen op basis van gevoel of hun verstand. Het gevoel voor een NFT ontstaat bij mensen die een passie hebben bij een bepaalde club, artiest, muzikant, beroemdheid, online cultuur of community. In dit geval willen ze onderdeel hiervan uitmaken. Mensen die en NFT aanschaffen op basis van verstand doen dit omdat ze de waarde ervan inzien. De kans is groot dat beroemdheden, bedrijven of anderen die een belangrijke rol vervullen in de wereld van kunst, cultuur, sport, reclame of showbizz de waarde van hun creaties gaan omzetten naar NFT’s. In dat geval is er zeker geen sprake van een hype.

Waar kun je handelen in NFT’s?

Er zijn diverse platforms waarvan je gebruik kunt maken als je de intentie hebt om te handelen in NFT’s. Hiervoor kun je op zoek gaan naar de hiervoor bestemde blockchains of marktplaatsen. Daarnaast kun je gebruik maken van initiatieven zoals NFT Profit.

Gerelateerde artikelen

Back to top button